Billigt och bra med balla bönor

Nu är fattigmans- maten inne

Foto: Jan Danielsson
MAT & DRYCK

Glöm vita bönor i tomatsås, nu är det mer exotiska bönor som gäller.

Bönor är inte bara billiga, fettsnåla och proteinrika – de är också hur trendiga som helst.

l Den bonniga fattigmansmaten har tagit klivet in i de fina salongerna. I USA har bönor utropats som framtidens mat.

– Det som framför allt kommer starkt är lite mer chica bönor, som kikärter, stora vita bönor och kidneybönor. De används allt mer i sallader och grytor, berättar dietisten Anna Olsson, pr-ansvarig på Dietisternas riksförbund.

Chica och nyttiga

Nu är bönan inte bara chic, den är nyttig också. Nyligen upptäckte amerikanska forskare att bönor är sprängfyllda med antioxidanter. Det gäller färgstarka bönor i allmänhet och svarta bönor i synnerhet. Studien, som publicerades i Journal of Agricultural and Food Chemistry, visar att bönor är lika rika på antioxidanter som vindruvor, äpplen och tranbär.

Bönor innehåller dessutom massor av B-vitamin och protein, och har kolesterolsänkande effekt tack vare sitt höga innehåll av fibrer. Groddas bönorna får man dessutom ett tillskott av C- och E-vitamin.

Finns på burk

En bidragande orsak till böntrenden är att många sorter numera finns att köpa på burk och inte behöver blötläggas eller långkokas.

– En annan tydlig mattrend är miljötänkandet, och bönor är både billigt och miljövänligt att odla, säger Anna Olsson.

Missa inte

Vivvi Toikkanen

ARTIKELN HANDLAR OM