”Vilket vin funkar bäst när man ska förföra en kvinna?”

Läsarna vinchattade med Aftonbladets expert Camilla Settlin

MAT & DRYCK

Nisse säger: Finns det en tumregel för vad som är ”fint” vin? Jag har upptäckt att jag ofta tycker olika jämfört med experterna...

   Camilla Settlin säger: Att du ofta tycker olika jämfört med experter/vinskribenter är inte så konstigt. Alla har vi olika smak och preferenser. Det finns ingen direkt "tumregel" för vad som är just ett "fint" vin, dock kommer kvaliteten att stegra ju noggrannare producenten är vad gäller odling, vinifiering, skördeuttag osv. Sedan stegras ju förväntningarna på olika viner i och med att efterfrågan är större än tillgången osv.

säger: Hej Camilla, kul att se att det går bra för dig, har du tips på vin till choklad, gärna mousserande, hälsningar Linda Jansson (E3a 1992)

   Camilla Settlin säger: Hej Linda! Vad skoj att höra av dig, blir förstås nyfiken på vad du pysslar med nuförtiden! Vin till choklad var det. Ett sött mousserande från Asti funkar bra (undvik dock den mörkaste/bittraste chokladen), prova det säkra kortet Asti Cinzano för 69 kronor.

Mjölkbudet säger: Hej Camilla! Jag tänkte resa till sydligaste Italien. Finns det några vingårdar där att besöka för en "vinamatör"?

   Camilla Settlin säger: Det finns massor av vingårdar att besöka, framförallt i Apulien och på Sicilien. Slå en signal till Italienska handelskammaren här i Sverige så kan de säkerligen ge mer specifika råd om resmål och resvägar. Ha det så trevligt!

Henke säger: Vilken sorts ost och vilken sorts vin funkar bäst när man ska förföra en kvinna?

   Camilla Settlin säger: Oj! Prova med klassiker som getost och sauvignon blancviner, grönmögelost och vintage port, kittostar och alsaceviner eller varför inte champagne med en god lagrad hårdost. Lycka till.

Lena säger: Jag skall ge bort ett lagringsvin i bröllopspresent och har hittat ett som heter domaine berthoumieu(nr99048) på systemet , jag undrar om det är ett bra alternativ eller om du har några andra förslag. mvh. lena

   Camilla Settlin säger: Viner från just Madiran har god lagringspotential, det finns en producent där som heter Alain Brumont som gör bra viner till bra pris. Det du hittat går också bra.

Anders säger: Hur länge håller sig en öppnad flaska rödvin?

   Camilla Settlin säger: Det beror till stor del på vinets kvalitet. Kraftiga, välgjorda röda viner klarar sig längre än lätta, enkla röda viner. Vinet håller sig också fräschare längre om du förvarar det kallt efter att det öppnats.

hampus säger: Hej Camilla! Ska åka ner till Bordeaux idag (om ett par timmar) och undrar om du vet någon särskild vingård eller något vin som jag bara inte får missa när jag väl är där?

   Camilla Settlin säger: Vad härligt. Jag har själv besökt Bordeaux och tycker absolut att du ska hyra en bil och köra upp längs med vinslotten i kommunerna Margaux, St Estephe, Pauillac osv. Det är fascinerande med alla pampiga slott och vingårdar, vissa kan vara lite svåra att besöka men gör ett försök! Om du har tid - åk till byn St Emilion med omnejd vilket är otroligt charmigt. Och missa heller inte Sauternes om tid finns - de söta vinernas mecka. Alltså, försök uppleva så mycket som möjligt ...

Carissa säger: Hejsan! Köpte ett vitt vin idag, bag in box, Chapel Hill, Oaked Chradonnay.. Vad ska vi äta till ikväll? =)

   Camilla Settlin säger: Vinet i sig är inte så kraftigt så jag skulle rekommendera fisk eller kyckling med fräscha tillbehör.

Brigit Malmsjö-Sjöstedt säger: Hejsan Camilla! Vad trevligt att få tillgång till en riktig vinkännare :) Det är så att jag ska ha en bjudning till kristihimmelfärdsdag och då kommer sjötunga walevska med pressad potatis att serveras. vilken sorts vin tycker du jag ska ha till denna sittning? Varma Hälsningar / Brigit Malmsjö-Sjöstedt

   Camilla Settlin säger: Prova gärna det vita La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon Blanc från sydvästra Frankrike, kostar 72 kronor flaskan. Mycket gott! Önskar du rött vin rekommenderar jag ett elegant rött, gärna gjort av druvan pinot noir.

EMMA säger: vad heter det godaste vinet du druckit????

   Camilla Settlin säger: Svår fråga. Vinupplevelsen blir ofta så mycket starkare när man befinner sig på en viss plats eller situation, eller vad man äter till för den delen. Därför finns flera alternativ, ett skulle kunna vara när jag besökte Champagne och fick smaka en härlig champagne i källaren från mitt födelseår ...

Moderator säger: Här kommer dagens sista fråga!

Anders säger: Hej Camilla. Det finns en svensk som har en vingard i Barossa Valley, Viking Wines, som gor en kanonfin Grand Shiraz som oftast far topp betyg av Parker JR, har du hort talas om dom?

   Camilla Settlin säger: Känner igen, men kan inte påminna mig just nu om jag har provat det. Var där i krokarna för längesen..

Moderator säger: Nu är chattet slut. Tack till Camilla Settlin och alla läsare som chattade!

   Camilla Settlin säger: Tack för idag, trevlig helg!