Dukat för fest hos Malin och Henrik

Följ med på en riktig vårmiddag

Foto: Stefan Mattsson
Full fart. Malin Baryard och Henrik Johnsson har blivit med både barn och restaurang.
MAT & DRYCK

Det rör på sig för Malin Baryard och Henrik Johnsson.

I vår har de blivit både med barn och restaurang.

Här bjuder de Mat & Vins läsare på en riktig vårmiddag.

Små mjälla rödbetor, blekgröna lökar och djupröda jordgubbar sätter färg på kvällens meny. Fast det är väl bara att erkänna. Vi har fuskat lite. Gubbarna är inte svenska – men ute strålar solen och det finns hopp om livet, färskpotatis, bär att plocka själv och en sommar så småningom.

I en fönstersmyg snusar en däremot äktsvensk produkt – Alvar, 5 veckor.

– Jo, han är väldigt snäll fast han vaknar ju var tredje timme och vill ha mat, säger mamma Malin ömt. Annars aningen irriterad på Alvar-pappa Henrik som glömt skjortan hemma på Jonstorp. Det är bara 10 minuter med bilen men Malin vill komma igång innan junior vaknar.

– Han kan låta väldigt mycket.

Nyhet nummer två – kvarterskrogen Bomullsfabriken i Norrköping – går redan riktigt hyfsat trots att den bara är några veckor äldre än Alvar.

Har du inte tillräckligt med hästhoppningen och en nykläckt bebis?

– Visserligen, men det här är ett perfekt sätt för oss att vara med. Jörgen och Mårten sköter driften och Henrik och jag kan hjälpa till när vi har tid. De brukar ställa mig i disken men jag har fått servera några gånger, säger Malin.

Hur kom ni på krogidén?

– Killarna hade sålt sitt gamla ställe (Jörgen Lindström och Mårten Jacobsson var tidigare Norrköpings discokungar) där jag ofta brukade hänga och de visste att jag gärna hoppar på nya saker. Och jag visste ju att de kan sina saker så det var inte svårt att bestämma sig, säger hon.

Henrik (tillbaka med skjortan) brukar också hamna i disk­en men är hellre disk-jocke i baren.

– Det sägs ju att alla vill göra tre saker: skriva en bok, åka jorden runt och starta en restaurang.

Jag har varit med om en massa krogplaner men det har aldrig blivit något. Det här kändes gripbart. Malin och jag har visserligen ingen branscherfarenhet men tidigare åt vi ute tre fyra gånger i veckan så vi vet i alla fall hur vi vill ha det, säger Henrik.

Jonas Aspemar och Johannes Andersson i köket har träffat mitt i prick med huvudrätten. Både Malin och Henrik gillar kött.

– Malin köpte en monstergrill förra året och den använder vi ofta. Det börjar bli dags att ta fram den, säger Henrik.

Måste tävlingsryttare tänka på vikten som galoppjockeyer?

– Nej, bantar jag tio kilo blir det visserligen lättare för hästen men å andra sidan tappar jag i styrka. Vi ryttare är nog tyvärr de idrottare som har de allra sämsta matvanorna. Det blir gärna en varmkorv i någon paus. En fördel med att tävla internationellt är att maten är mycket bättre på de tävlingarna än här hemma, säger Malin.

Det börjar låta bortifrån lille Alvar. Och han vill ha sin stående älsklingsrätt. Nu!

Vårmeny från Bomullsfabriken

Malin & Henrik

4 frågor till Malin

Jon Hansson