Sushi med smak av Sverige

Foto: Frida Lenholm
Sushi är mer än bara lax. Här även med röding och abborre.
MAT & DRYCK

Sushi är vår nya favorit bland snabbmaten.

Nu kan du laga din egen svenska sushi med abborre eller röding. Sushimästaren Joakim Lundblad visar hur.

Joakim Lundblad, 36, är Matutvecklare på Hasseludden Yasuragi utanför Stockholm och har sushi som specialitet. Han har skrivit boken ”Sushi på svenska” som kommer ut i dagarna.

Hur blir man sushikock?

– Jag har läst mycket, det är väldigt kul att leta information. Sedan har jag varit i Japan flera gånger och vi har haft besök av japanska kockar.

Har du lika bra råvaror som japanerna?

– De har mycket bättre ris. Det är det jag reagerar mest på när jag äter sushi i Japan.

Fisken då?

– Där finns ju så mycket. Fiskmarknaden i Tokyo är stor som två fotbollsplaner. Jag var som ett barn i en godisbutik när jag var där. Men svenska fiskar är jättebra.

Blir man inte less på sushi om man har det som jobb?

– Nej, jag äter det nästan varje dag men jag har lite svårt för sushi som andra gjort.

Hur ser man om sushihaket är bra eller dåligt?

– Många gäster är ett gott tecken.

Sushi-recept

Lär dig sushi-snacket

Jon Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM