”Strax äter vi av goda fårostar, korvar och oliver”

MAT & DRYCK

Solmogna frukter, färsk fisk och sagolika ostar ...

Mat & Vins reportrar reste till Sydfrankrike och fann paradiset.

I Beaucaire vid floden Rhône i södra Frankrike är det fest. Musiken pumpar, folk dansar, skrattar och trängs. På torget står ett stort träkar uppställt, där ett gäng ungar trampar druvor för glatta livet. Vi smakar den söta druvsaften under barnens förtjusta skratt.

Marknadsstånden dignar av lokala produkter: olivolja, vin, grönsaker, oliver, skinkor och korvar av alla de slag. Uppe vid borgen halstras en svart tjur över öppen eld.

Languedoc-Roussillons matkultur är lika rik och omväxlande som landskapet. Fräsch fisk och bläckfisk fångas i Medelhavet, musslor och ostron skördas i de grunda lagunerna. Bergen bjuder på vildsvin och hare.

Fisk erbjuds överallt, gärna den klassiska bouillabaissen eller den traditionella fiskgrytan bouridde.

Blir inbjudna till middag

I Cevennernas bergslandskap slingrar vägen fram omgiven av höga klippor och mjuka dalgångar med kristallklara bäckar. Kor och får betar fridfullt. Här är det lika glest med turister som med matställen.

Vi råkar köra vilse och stannar vid ett hus för att fråga om vägen.

–Nej här är inte lätt att hitta något, men vi sitter just och äter, kom in och ät med oss!

Strax njuter vi goda fårostar, korvar, oliver och bröd med perfekt skorpa, i sällskap med våra nyvunna vänner.

Efter maten utforskar vi omgivningarna. Längs stigen växer slånbär och svarta björnbär, druvklasar från en övergiven vinodling dinglar från stenmuren. Över oss hänger mogna fikon. Vi plockar och njuter. På själva stigen ligger nyss nedfallna valnötter, så mycket godare än de vi köper hemma till jul.

Lokala specialiteter

Omgivna av olivträd, korkekar och vinodlingar färdas vi vidare på slingriga grusvägar. Vi möter inte en bil, bara någon traktor som kommer pustande uppför backarna. På det lilla Domain de la Pierre Droîte tar Framboise Solère emot gäster. Under de skuggande träden serverar hon sitt eget lätta, ”feminina” rödvin tillsammans med lokala specialiteter. Här finns också rum för den som vill stanna en natt eller två.

Det tar oss knappt en halvtimme att nå Medelhavet nära Gruissans vita saltberg. Lagunen skiljs från öppna havet av en smal landtunga, bara genombruten på ett enda ställe.

Självklart blir det fisk till middagen. Problemet blir som vanligt bara att välja...

Om du vill mat-turista på egen hand

I Italien eller Frankrike

… och om du väljer en paketresa

Ingegerd och Peter Kranz