Titta, lukta, smaka – och glöm inte spotta

”Vi förvandlades till fullfjädrade vinkännare för en kväll”

Foto: Kalle Assbring
Gott vin & goda vänner Mats Weiss, Anna Frummerin, Petra Weiss och Anders Frummerin har vinprovarkväll.
MAT & DRYCK

I skenet av tända ljus och med glasen uppdukade framför oss kände vi oss som proffs när vi smakade av det ena goda vinet efter det andra.

I skenet av tända ljus och med glasen uppdukade framför oss kände vi oss som proffs när vi smakade av det ena goda vinet efter det andra.

Spotta ut? Det vore slöseri.

Och inte var det något fel på våra smaklökar när det fjärde röda vinet slank ner. Vi var alla rörande överens om att Cline var den stora vinnaren.

Att fixa vintest hemma var spännande och annorlunda, en rolig variant på den klassiska middagen. Plötsligt förvandlades vi – som tidigare bara var intresserade av huruvida vinet var gott eller inte – till fullfjädrade sommelierer som nonchalant slängde ur sig kommentarer som fylligt, ekkaraktär, jordsmak och en touche av vanilj.

Vi tittade på färgen, noga, noga och upptäckte att nyanserna på röda viner är lika varierande som de många olika druvorna.

Doftar noga

Vi upptäckte också att doften av ett rödvin inte alls är samma från druva till druva, vilket fick oss att snusa djupare ner i glaset och dofta om och om igen på varje sort.

När vi, efter den noggranna titta-och-dofta-proceduren, äntligen fick smaka på de blodröda dropparna var det med lust och nyfikenhet.

Fyllig smak

Mmmm, den här smakade fylligt och gott. Kanske lite vanilj? Kanske lite rökigt. Fruktig? Jaaa och den läckra kaliforniska Cline påminner lite om lakrits och hallon i en härlig blandning.

Vem tänkte på det förut?

När sommaren slår ut i full blom och kvällarna är varma ska vi testa kylda mousserande viner och leta efter inslag av både persika och äpple.

Så gör du din egen vinprovning

Foto: AP
Filmen ”Sideways” har fått vinintresset att blomma.

4 bra viner till provningen

Det här är fyra röda druvtypiska viner av fyra olika ursprung som är bra för nybörjare eftersom det är lätt att känna skillnaden i smaken på dem.

Chatta

Vinprovarens 3 steg

Petra Weiss