Bästa vinet till grillat kött?

Aftonbladets vinexpert Ulrika Karlsson svarar på läsarnas frågor

MAT & DRYCK

Lollo säger: Hej på er. Jag tänkte äta lite krabba och sånt ikväll. Kan ni tipsa om nåt spännande vitt vin som passar bra?

   Ulrika & Camilla säger: Prova med ett vin gjort av druvan chenin blanc eller en pinot gris. Förlsagsvis Domaine Les Aubepines för 109 kr, kalasgott.

kajsa säger: Jag har snöat in på italien, både chianti och brunello (de få gånger jag har råd?). Nu vill jag testa nåt nytt. Har hört att det fina libaneser. Kan ni rekommendera nåt bra, som INTE kostar skjortan? Runt hundringen skulle passa bra. Tack för hjälpen.

   Ulrika & Camilla säger: Finns några stycken på SB. Bäst tycker vi om Château Ksara Reserve du Couvent för 89 kr.

kicki säger: Vilket är det bästa vinet till utomhus-grillat kött?

   Ulrika & Camilla säger: Mm, finns många. Ett billigt gott är Tamari Reserva Malbec för 74 kr. Prova även Alamos Malbec för 89 kr.

alg säger: tjenare! villket vin passar bäst till älgfilé?

   Ulrika & Camilla säger: Ett kraftigare rött skulle jag köra på. Testa Vina Falerina Syrah för 69 kr. Ett fynd!

Nettan säger: Vilket vin - enligt er årsikt - är det mest överskattade?

   Ulrika & Camilla säger: Svårt att säga - Château Musar är extremt överskattat enligt vår smak. På tok för dyrt för det som levereras.

säger: Hej, ska servera en orientalisk buffe med tandooribakad lax, theriyaki wokad biff med grönsaker, mango och kokosbakat kycklingspett, heta risbollar med chili och ingfära. Har ni något förslag på rött vin till? Tack Marie

   Ulrika & Camilla säger: Jag skulle helt klart välja både rött och vitt. Bouchard Universel Pinot Noir från Bourgogne lämpar sig som rött. Vitt skulle jag välja Comtes d'Isenbourg Gewurztraminer. 99 resp 109 kronor.

Nisse säger: Är det lika viktigt med svängrum när man dricker dessertvin? Dvs ska det vara lika mycket utrymme i glaset?

   Ulrika & Camilla säger: Nja, söta viner brukar serveras i mindre kupa - behöver inte riktigt lika mycket syre.

mäjsån säger: Vilken Chablis tycker du är bäst?

   Ulrika & Camilla säger: Det finns många vi gillar. Billigt och bra är Petit Chablis från La Chablisienne. Kostar 99 kr. En favorit är Chablis Domaine de la Boissonneuse för 136 kr.

Pärra säger: När ska ni göra som B Frithiofsson och börja importera själva?

   Ulrika & Camilla säger: Ja du det får nog vänta en tid - dock verkar det vara en himla rolig sysselsättning.

kicki säger: Produceras det något vin i Sverige?

   Ulrika & Camilla säger: Ja det gör det. Blaxta vingård gör goda söta viner. På Gotland finns också en vingård, Gute Vin. Den lilla produktionen gör att vinerna blir ganska dyra, men det är spännande projekt.

Rolf säger: Hej, vad är en reserva? vad krävs för att vinet ska få kallas det?

   Ulrika & Camilla säger: När det gäller Rioja i Spanien krävs det att vinet lagrat på fat respektive flaska under en viss tid innan det lanseras mot konsument. I övriga delar av världen behöver det inte betyda detsamma utan kan markera att vinet är av bättre kvalitet än ett annat vin från samma vingård.

Stina säger: Har ni tips på vin till grekmat? Är inte så förtjust i retsina...

   Ulrika & Camilla säger: Det kan jag förstå - det är nämligen inte jag heller. Ett medelfylligt rött passar bra om det är kött eller ljust kött det gäller. Nemea Boutari från just Grekland är inte alls tokigt. Pris: 65 kr

Pärra säger: Blir osäker när jag ska provsmaka på restaurang - när vet man att vinet är dåligt? Är det kork i så syns ju det direkt...

   Ulrika & Camilla säger: Du känner det framförallt på doften. Har då en "off" odör som kan påminna om gammal möglig källare, ruttet ägg osv. Ibland kan det vara en mindre defekt och då kan det vara knepigare att känna. Är du osäker ber du den som serverar att verkligen prova av vinet.

Pia säger: Jag har hört att rött vin inte behöver komma från blå druvor. Stämmer det? Kan man göra vitt vin på blå druvor i så fall?

   Ulrika & Camilla säger: Röda viner kommer alltid från blå druvor - färgen sitter nämligen i druvans skal. Dock kan man i vissa fall tillsätt en liten del vita druvor för karaktärens skull. Vita viner går dock alldeles utmärkt att göra på blå druvor. Då avlägnsar man skalen vid pressningen av druvorna. Ett exempel är champagne.

Hr_elev säger: varför fins inte de goda vinerna på sytembolaget , och bara i utlandet?????

   Ulrika & Camilla säger: Det finns många goda viner på SB - dock givetvis inte alla. Du bör ta dig en ordentlig titt i beställningssortimentet. Där hittar du många av godsakerna du dricker utomlands.

Stina säger: Vilket vin köper ni själva hem en fredagkväll?

   Ulrika & Camilla säger: Just nu fullkomligt älskar jag La Demoiselle de Brizay för 79 kronor - urgott och en riktig törstsläckare. Arbiola Carlotta är en röd favorit. Pris: 116 kr.

Pia säger: Tack för klargörandet :-)! Är champage alltid från blå druvor?

   Ulrika & Camilla säger: Nix, en blanc de blancs är exempelvis endast gjort av den vita druvan chardonnay. I andra fall kan det vara en blandning av vita och röda. Eller enbart röda - blanc de noir.

figge säger: Jah har alltid uppskattat Vinho Verde, vilka anser ni är SBs bästa val, om det finns ngra?

   Ulrika & Camilla säger: Urtrist urval på SB - tyvärr. Jag tycker också att det kan vara riktigt smarrigt i sommarvärmen. Ut av de som finns väljer jag Casal Garcia (mest för att jag måste välja någon) Fram för mer GODA Vinho Verde på Systembolaget!

Pia säger: Hur länge håller sig vin i 3 liters tetra, med tapp, om man öppnat det?

   Ulrika & Camilla säger: Jag skulle säga max en vecka - inte längre.

isa säger: Vin till skaldjursgryta? Några bra tips? Ska bjuda svärföräldrarna...

   Ulrika & Camilla säger: Om den är gräddbaserad skulle jag välja Tahbilk Marsanne - från Australien och kostar 92 kr.

Moderator säger: Här kommer sista frågan!

danne säger: Är jag helt fel ute om jag säger att jag gillar Trapiche Cabernet Sauvignon? Som sagt, gillar dock detta vin men undrar om ni har tips på något alternativ. Trist att dricka samma jämt.

   Ulrika & Camilla säger: Absolut inte fel ute - det är ett gott vin. Trapiche gör fler godsaker som du kan prova. Ett annat alternativ skulle vara Trivento Bonarda för 59 kr. Även det från Argentina.

Moderator säger: Dagens vinchatt är slut! Tack till Ulrika Karlsson och alla läsare som ville chatta!

   Ulrika & Camilla säger: Tack för idag och ha en riktigt bra vinhelg!