”Gör en listig sallad”

Rikard Nilsson chattade om grillat och olika tillbehör

MAT & DRYCK

Elin säger: Gu' vad mysigt med utomhusmat! Har redan börjat grilla, vettU! Undrar bara om lax... vad föredrar du att man ska ha till den om du ska sitta ute en sommarkväll... alla säger aioli och klyftpotatis, men jag undrar ändå

   Rikard Nilsson säger: Elin! Visst kan man Klyftpotatis och vitlöks sås. Men jag hade nog gjort många goda kalla såser och sedan bytt ut potatisen mot fräsha sallader med mycket grönsaker! Lycka till

:-)

Roger säger: Hej Rikard. En av mina utomhusfavoriter är nog flintastek. Vad tycker du? Trots sin välsmakighet så är det ju inte det kött som får mest superlativer av gourmékockar. Varför har inte flintastek bättre rykte?

   Rikard Nilsson säger: Roger! Flintastek är nog den dummaste grejjen att slänga på grillen, till exempel så är den för tjock som skiva. Jag tycker att man tillagar den i ugnen innan man slänger den på grillen. Flintasteken skall vara mör när man äter den - inte seg som den gärna blir på grillen. Alltså först tillagning i ugnen och sedan avslutas med grillning och någon god Glaze. Lycka till!

hej säger: behöver fläskfile vara genomstekt, för att det ska vara ofarligt?

   Rikard Nilsson säger: Hej! Fläskfilé tycker jag skall stekas på låg temperatur i ugn som är ca 90 grader, och tillagas tills den får en innertemp på 65 grader. Den får gärna vara lätt rosa men absolut ej rå! Det sämsta är om man går upp över 70 grader och ännu sämre om den kommer upp till 80!! Lågtemperaturstekt! Lycka till!

vickan säger: Hej Rikard, jag ÄLSKAR vit sparris men har bara ätit den med smält smör. Nya tips, tack!

   Rikard Nilsson säger: Vickan! Jag ÄLSKAR också vit sparris! Jag gillar att råsteka den i smör på medelvärme, är den för tjock så brukar jag dela ner den så den blir tunnare. Prova gärna detta tillsammans med en god ört-och vitlöksdressing! Lycka till! R:-)

Annett säger: Hej Rikard! Sambon är tokig i revben. Hur gör jag för att få dem saftiga och ändå krispig grillyta?

   Rikard Nilsson säger: Annett! Enkelt! Marinera dem i det som ni gillar som smaker. Det viktiga är att du tillagar den färdigt i ugnen så att revbenen är möra och sedan på slutet kan du höja värmen så du krispar till dem också en glaze på slutet. Lycka till! R:-)

Mats säger: El-, gas-, eller kolgrill? Vilken tycker du bäst om. Personligen anser jag att om man inte använder kol, kan man lika gärna använda spisen i köket.

   Rikard Nilsson säger: Mats! Gasgrill med stenlager är ok. Men jag gillar nog Bäst WEBERN med kol, eftersom man kan grilla i den på olika sätt! Jag tycker som du kolgrillen är bäst!! R:-)

Johanna säger: Hej Richard! Har du några bra tips på vad man kan ha i köttfärssåsen så den smakar mer och blir godare än den vanlig?

   Rikard Nilsson säger: Johanna! Massor med lök har du när du steker köttfärsen, krossade tomater och mycket vitlök! Och hör och häpna kommer Ketchupen in i bilden, en skvätt av den och kanske lite chilisås. Gärna lite hårt stekt varmrökt fläsk i små tärningar och ett gäng goda grönsaer morötter och fint skuren röd paprika, salt och peppar, Puttra länge och försiktigt, spä på med buljong hela tiden så att den inte kokar torrt. Lycka till! R:-)

delene säger: Hej Rikard.. Tänkte ha en picknick med lite kompisar nu framöver men det kan lätt bli dyrt när man bjuder på allt. vad ska jag bjuda på för det ska bli fräscht men inte se för billigt ut??

   Rikard Nilsson säger: Delene! Jag hade gjort ett gäng olika pastasallader i olika smakriktningar, grillade marinerade grönsaker och gott bröd och några dressingar och dipper! Lycka till!

Annett säger: Åt grillade tigerräkor med chilisås till i Thailand - fantastiska! Hur gör jag? Grillar jag dem hela med skal, eller delar jag dem... Tänkte att det kunde vara läckert till drinken innan maten.... Help, pls!

   Rikard Nilsson säger: Annett! Skala tigerräkorna och så du har stjärtarna fria från skal. Fräs dem i mycket pressad vitlöksolivolja, slå på lite fishsauce i stället för salt och sedan sweet chili sauce. Sist men inte minst hade jag tillsatt lite fäsk basilika och finskuren bladpersilja. Mums! R:-)

säger: Hej Rikard!

Vad ska man ha för marinad till revbensspjällen? Vill gärna ha en hemmagjord variant istället för de färdiga som man köper på flaska. Och framförallt, vad ska man äta till grillade revbensspjäll? Jag är så less på pommes frites och potatissallad! ; )/ Marianne

   Rikard Nilsson säger: Hej! Gör en egen marinad med kikkomansoya riven ingefära lite terriaky sauce eventuellt lite chili. riven vitlök. Låt ligga över natten i marinaden. servera en listig sallad med tillexempel glasnudlar och GRÖNSAKER. Lycka till! R:-)

Moderator säger: Dagens sista fråga kommer från Ulrika!

Ulrika säger: Hej, när vi grillar hemma blir köttet lätt segt, torrt och trist. Vad gör vi för fel?

   Rikard Nilsson säger: Antagligen grillar ni "fel" kött!? Vad kan jag tänkas mena med det! Jo vissa detaljer funkar inte att grilla över direktvärme som till exempel flintastek, flintasteken kräver en längre och lägre temp. Sådana detaljer som filéer kan man grilla över direkt värme eftersom de ej skall bli genomstekta. Ni får testa lite olika detaljer. Lycka till! R:-)

Moderator säger: Chattet är slut! Tack till Rikard Nilsson och våra läsare!

   Rikard Nilsson säger: Tack för denna veckan! Vi ses på sajten Mat&Vin grilla på nu i försommaren! R:-)