Smaka på Loobs och Rundqvists hockeymål!

Håkan Loob om VM framför tv´n: ”Man ska ha något gott att äta"

Foto: Micke Solebris
Hittar fortfarande målet Hockeyhjältarna Thomas Rundqvist och Håkan har startat krogen Legends i Karlstad. Nu kan du laga deras smarriga rätter.
MAT & DRYCK

Nu har hockey-VM börjat — på isen i Wien och Innsbruck och framför tv:n.

– Man ska ha något gott att äta. Det ska vara lite fest, säger gamle guldhjälten Håkan Loob, nybliven hotell- och krogägare tillsammans med VM-kollegan Thomas Rundqvist.

Här får du deras bästa måltips.

Håkan och Thomas i Färjestad, 1979.

Tre frågor till Håkan och Thomas

Nå, hjälper ni till något på krogen?

– Det har ju varit väldigt intensivt med hockeyslutspelet fram till nu och det är inte meningen att vi ska delta i det praktiska arbetet. Men vi gillar båda att laga mat så när grillandet sätter igång på innergården dyker vi nog upp, säger Thomas Rundqvist.

Ni tog guld när det var VM i Wien förra gången — vad åt ni på festen?

– Det var så länge sedan. Jag kommer faktiskt inte ihåg. Det brukar ju vara någon bankett efter finalen men det är sådan där finmat, pytteportioner när man själv börjar bli vrålhungrig efter matchen, säger Håkan Loob.

– Efter guldet 1991 ordnade vi en egen bankett efter den officiella. Det var Jansson, hamburgare och prinskorv. Sådant där som man inte hade fått äta under hela turneringen, säger Thomas Rundqvist.

Vad käkar ni nu då när ni tittar på VM?

– Då ska det också vara något fett och snaskigt. Man ska göra en fest av det. Vi tittar hela familjen och äter något gott, säger Håkan Loob.

VM-drinken Tre Kronor

Chili utan tjafs

Ur Legends meny:

”Ta för tusan bort den där chili con carne-sörjan! Riktig chili det är rött hett kött, kort och gott.

Det finns tre dödssynder när det gäller chili: tomater, lök, bönor. Riktig chili ska innehålla kött, ingenting annat. Kött plus en massa kryddor och pepparfrukter. Att blaska ut en chili med bönor och tomater är som att dra ut tänderna på en prärievarg eller låta Chris de Burgh skriva soundtracket till en Tarantino-film.”

Foto: Micke Solebris

Caesarsallad

Ur Legends meny:

”Skapas på den amerikanska nationaldagen den 4 juli 1924 i Tijuana vid den kaliforniska gränsen i Mexiko. Alex Cardini, veteran i det italienska flygvapnet jobbar hos sin bror Caesar i dennes hotell och restaurang.

Ett kaliforniskt sällskap dyker upp för att fira men Alex hittar inte mycket i skafferiet att laga mat på. Där finns bara ägg, romansallad, lite gammalt bröd, parmesanost, vitlök, olivolja, citronjuice och peppar.

Han gör krutonger på brödet och blandar dem med de andra fynden. Han kallar skapelsen Aviator salad, flygarsallad, men låter den senare få namn efter brodern.”

Foto: Micke Solebris

Texas Loob ribs

Ur Legends meny:

”Osande lögner och välgrillade hemligheter. Det är inte bara Atlanten som skiljer amerikanskt grillade revben från svenska. Barbeque kräver en stor portion tålamod och gärna en hemlig marinad. I Texas är barbeque närmast en besatthet men så är det också amerikansk mat när den är som bäst, åtminstone om man älskar kött. Det började tillagas ribs redan på 1920-talet i barbequebältets stater Texas, Tennessee och North Carolina. Det är amerikansk tradition.”

Foto: Micke Solebris

Hamburgare

Ur Legends meny:

”Hamburgaren som serveras mellan två brödskivor sägs ha uppfunnits 1885 av den blott 15-årige Charles Nagreen som hade ett stånd på Outagamie county fair i Seymour, Wisconsin. Besökarna gillade hans smörstekta malda biffar men ville inte stå kvar hos honom och äta utan hellre vandra runt på marknadsområdet. Så Charles la biffen mellan två brödskivor och kallade den hamburgare.”

Foto: Micke Solebris