Lyxmeny för 50 kr/pers

Fixa fräschaste vårmaten tillsammans

MAT & DRYCK

Det började med profylaxträning och slutade med ett matlag.

Familjerna Söderberg, Segerhammar, Ohlsson och Lindelius har lagat mat tillsammans i 16 år.

Foto: Kalle Assbring
Anna och Erik Ohlsson och Håkan Söderberg njuter av månadens gemensamma middag.

I Lelle och Karin Segerhammars villa i Stuvsta är det full aktivitet. Sju vuxna hjälps åt att laga kvällens middag under muntert prat och småskratt.

Någon smakar på fruktsalladen som ska serveras till efterrätt.

– Argh, det är ju beskt som satan. Det är nog meningen att vi ska ta bort fruktköttet från granatäpplena.

Efter lite pillande i salladen och med riklig tillsats av Kahlua omvandlas beskheten till en välsmakande dessert.

Familjerna började traditionen att laga och äta mat hos varandra för 16 år sedan, då de träffades under profylaxträning.

–Vi möttes genom mödravården. Vi bestämde oss för att fortsätta träffas, eftersom det var så trevligt, berättar Susanne Söderberg.

Sedan har de fortsatt att umgås en kväll i månaden.

Recepten ska vara enkla

Reglerna för matlaget är enkla: det ska vara enkla, bra recept, inget djuplodande eller komplicerat. Varje familj agerar värd en gång per halvår. Atmosfären kring bordet är alltid avspänd, glad och välkomnande.

– Vi är olika som personer, det är maten som samlar oss. Men maten i sig är inte det viktigaste. Det är att umgås, säger Anna Ohlsson.

Samtliga recept är hämtade ur boken ”Vårmat” av Bridget Jones (B Wahlströms).

Sparris med citronsås

För 4 personer

Foto: ur Vårmat av Bridget Jones

Örtbiffar med ricotta

För 4 personer

Blir cirka 12 biffar

Foto: ur Vårmat av Bridget Jones

Aromatisk fruktsallad

För 6 personer

Foto: ur Vårmat av Bridget Jones

Sara Milstead