De är vårens bästa lådviner

Vinexpert Camilla Settlin ger dig tips i chatt med läsarna

MAT & DRYCK

   Camilla Settlin säger: Hej, nu finns jag på plats!

gimmewine säger: Ibland vill man ha ett vin som är neutralt och inte tar över matens smaker.

Vad skulle du rekommendera om man tex ska äta hett kryddad kyckling med ris?

   Camilla Settlin säger: Då skulle jag välja ett vitt, fruktigt vin, gärna med druvsötma som funkar ihop med den heta kryddningen. På flaska är Don Miguel Torres gewurztraminer-riesling från Chile gott, på box är Dunavár Pinot Gris ett alternativ. Lycka till.

Jenny säger: Kan du ge något bra tips för lådvin man kan ha hemma som man kan ta sig ett glas ibland? mvh Anna

   Camilla Settlin säger: Bland de vita har det kommit en nyhet från Sydafrika som heter Drostdy-Hof Chardonnay-Viognier, väl värt sitt pris. Vill du ha rött så prova gärna Santa Inés Reserva Cabernet-Carmenère från Chile för 205 kronor som är ett av de bättre köpen.

Ulrika Wennström i Hudik säger: Hej Camilla. Niklas Björkén och jag undrar vilket lådvin som passar bäst till grillad fläskfilé och kyckling med ganska starka tillbehör? Hur länge håller sig ett bra lådvin efter att man har öppnat det? Ha det bra, vi hörs hälsn Ulrika W & Niklas B

   Camilla Settlin säger: Hej - skoj att höra av er!! Ta och prova det röda Réserve de la Condamine från sydvästra Frankrike, gott och välgjort för 229 kronor. Vill ni ha vitt så är KWV Chardonnay från Sydafrika ett bra alternativ. Ett bra lådvin håller sig definitivt längre än ett tunt och dåligt lådvin, men hur som helst så släpper tappkranen och påsen in syre allt eftersom, så drick gärna upp det inom 1-2 veckor. Ställ in det i kylen så håller det längre. Ha en härlig helg, och hälsa Hudik!

Andreas säger: Om du får rekommendera ett chilenskt lådvin - vilket blir det då?

   Camilla Settlin säger: Då får det bli det röda Vina Falernia Carmènere för 204 kronor.

PS Master säger: vad är det bästa vinet till kött?

   Camilla Settlin säger: Då får det bli det röda Vina Falernia Carmènere för 204 kronor.

3g:hejsan. säger: hejsan. vilken vin passar till en mysig hemma kväll med mig o min pojkvän?

   Camilla Settlin säger: Eftersom det är boxtema så får det bli det vita, sydafrikanska, Foot of Africa Chenin Blanc eller det röda lättsamma Hasta la Vista Tempranillo-Merlot från Spanien.

Ann säger: Vad skulle du servera till rödvinet Trivento? Och vad är din åsikt om det vinet,smakmässigt?

   Camilla Settlin säger: Trivento Syrah från Argentina är ett smakrikt rött till bra pris. Skulle gärna dricka det till grillat ljust kött, nötkött eller kryddiga korvar. Hoppas att det smakar!

david säger: Hej Camilla! Vad anser du om det sydafrikanska lådviner oudekaap (tror att det stavas så).

   Camilla Settlin säger: För 169 kronor får du ett trevligt, relativt lätt, rödvin med mjuk strävhet. Passar fint i picknickkorgen.

Johan säger: finns det något bra vin att dricka till räkor?

   Camilla Settlin säger: Ser du till boxsortimentet så är det vita vinet Jurassique Chardonnay från Bourgogne i Frankrike ett gott alternativ. Det kostar 349 kronor. I lägre prisklass rekommenderar jag Les Fumées Blanches från södra Frankrike för 199 kronor. Väljer du vin på flaska så är Chablis Saint Martin för 129 kronor friskt och fräscht.

Andreas säger: Jag skulle vilja ha ett tips på ett vin som passar till mycket starka maträtter! Jag har provat mig fram men inte hittat ngt som har det där lilla extra!

   Camilla Settlin säger: Till mycket starka maträtter är det svårt att sätta viner. Framförallt röda alkoholstarka viner då den heta kryddningen har en tendens att öka vinets strävhet, syra och bitterhet - det "brinner" i munnen ... Så de mest lyckade kombinationerna hittar man i mjuka, fruktiga, gärna "alkoholsvaga" viner. Gärna vita, beroende på vad du äter förstås. Ta en titt i sortimentet från Alsace!

elinR säger: Hej Camilla! Jag är vegetarian och undrar vilket lådvin som passar bäst till grönsaksspett? Helst under 200 kronor.

   Camilla Settlin säger: Det vita Drostdy-Hof Steen från Sydafrika för 162 kronor är bra. Smaklig måltid!

   Camilla Settlin säger: Tack för idag - trevlig helg!