Köp inte omärkta livsmedel

Aftonbladets Karin Ahlborg: Vad är det de döljer?

MAT & DRYCK

Det är faktiskt inte klokt att vi inte ska få veta var maten vi äter kommer ifrån.

Och att en hel del producenter gör sitt bästa för att hålla ursprunget hemligt är läskigt.

Vad är det de döljer?

Ett gammalt skämt:

– Det spelar väl ingen roll var sardinerna kommer ifrån – jag ska ju inte tala med dem!

Det blir mindre roligt om man vet det här:

Häromveckan importerades 15 ton kyckling från Litauen som visade sig vara salmonellasmittad. De två svenska företagen ansökte hos Livsmedelsverket om att få hetta upp kycklingköttet och sälja det vidare.

Vill sälja salmonellakyckling

Nu har det inte blivit så – än.

Hade företagen fått rätt att sälja den salmonellasmittade kycklingen så ska du inte inbilla dig att det någonstans stått Litauen som ursprung.

Det försvinner massor av kyckling, nötkött och fläskkött i tomma intet. Den litauiska kycklingen, den brasilianska och den thailändska, får vi aldrig se märkt så i Sverige, trots att den importeras. Genom lite trix och fix i Sverige eller kanske Holland eller Tyskland försvinner ursprunget i ett nafs.

När tysk kyckling dyker upp i Sverige kan den lika gärna vara thailändsk som pumpats med vatten i Tyskland.

Just nu lobbar en del producenter i olika länder för att få rätt att sälja smittat kött – ”vi skriver på etiketten att maten ska upphettas till 70 grader”. Då dör nämligen salmonellabakterien. Men skärbrädan? Kniven? Fingrarna?

De har något att dölja

Jag misstänker starkt att de producenter som inte vill uppge var råvaran kommer ifrån har något att dölja. De vet att vi förmodligen skulle nobba deras vara om vi visste ursprunget. Alltså kan man lura på oss mat som vi inte vill ha genom att mörka märkningen.

Jag misstänker också att alla svar vi har fått i vår undersökning inte är riktigt riktiga. Det finns nämligen ingen möjlighet för oss att kontrollera uppgifterna. Det kan bara myndigheter göra.

Hur ska vi kunna göra val som är rätt för oss – oavsett om det gäller miljön, etiken eller helt enkelt kvaliteten – om vi inget får veta?

Lägg tillbaks förpackningen som inte anger ursprung i frysdisken. Det finns förhoppningsvis en annan vara nära dig som är pålitligare och berättar varifrån den kommer.

Så säger lagen

Stämpeln kan vara en ledtråd

Karin Ahlborg