Så blir du ett proffs vid grillen!

Sofia Sjödin, årets kvinnliga kock, lär ut sina bästa knep

Foto: SCAN
MAT & DRYCK

Killar grillar. Vid sju utegrillar av tio står en man och eldar kött. Dags för kvinnorna att ta över?

­ Absolut. Inte för att vi skulle vara bättre men för att det är så kul, säger årets kvinnliga kock, Sofia Sjödin, som lär ut sina bästa grillknep.

Hennes grillkompis, Anders Frummerin, är en typisk entusiast. Grillen var framme redan vid valborg och trots lågorna på bilden är han faktiskt en riktigt hyfsad stekvändare.

– Fast ibland går det ju snett. I helgen skulle grannen hålla koll och då blev det lite bränt. Som tur är hade vi gott om kött, säger Anders.

Varför denna manliga dominans?

– Det är nog så sedan långt tillbaka i tiden och så tror jag prylarna lockar killar, säger Sofia som blev årets Wilhelmina (Sveriges bästa kvinnliga kock) i höstas.

Anders sköter all matlagning hemma och tänker inte uppmuntra hustrun till att ta över, särskilt inte vid grillen.

– Det är ju den roliga delen av hushållsarbetet. Grillning är lite macho och smutsigt, mer på grottnivå och så är det mysigt att stå ute och ta sig en öl medan maten blir klar, säger han.

Är de andra som ska äta lika nöjda?

– Har aldrig hört några klagomål. Fast jag får väl erkänna att även jag bränner vid saker ibland. Särskilt majskolvar är svåra. De blir gärna sotiga på någon sida innan de är klara.

Sofia rekommenderar alla kvinnor att åtminstone pröva på.

– Det är jättekul att grilla och inte särskilt svårt. Bara man väntar tills det blivit en fin glöd. Och så är det mycket lättare att mingla med gästerna när man står ute vid grillen i stället för att fixa allt det andra inne i köket. n

8 läckra recept

Sofias 11 bästa grilltips

Jon Hansson