– Vilket är sommarens bästa lådvin?

Läs vad Ulrika Karlsson svarade i chatten

MAT & DRYCK

LinaL säger: Kan Du tipsa om ett gott vitt vin, till buffé, jag brukar inte gilla vitt utan föredrar rött men det känns så "tungt" till buffe mat...Rose kanske? Vi ska ha italiensk buffe...

   Ulrika Karlsson säger: Prova ett rosé - Les Clos de Paulilles för 79 kronor är supergott.

Chattman säger: Hej! Hur vet man att det är fint vin? Är det dyraste vinet bäst?

   Ulrika Karlsson säger: Inte alltid men ofta. Ju mer koncentration i ett vin desto högre prislapp brukar gälla rent generellt. Vissa ursprung såsom Bordeaux brukar också betinga högre priser.

J.P. säger: Hej! Jag har nyss köpt ett par flaskor Sassicaia 2000. Vilken mat tycker du jag skall servera till detta vin?

   Ulrika Karlsson säger: Kanonvin! Själv skulle jag spara någon flaska för framtida bruk - fantastiskt när det åldras. Prova till en lättstekt köttbit - gärna grillad. En rödvinssky är inte heller fel.

Linda säger: hej! Jag skulle vilja veta vilket vin du skulle bjuda på om du hade en tjejkväll med räksmörgåsar? Tack på förhand // Linda

   Ulrika Karlsson säger: Då skulle jag satsa på Georg Breuer Riesling Sauvage för 109 kr. Ursprunget är Tyskland. Ett riktigt bra vin.

perra säger: har du nåt tips på ett bra lådvin för grillfesten? ett som inte är för tungt och inte för sött.

   Ulrika Karlsson säger: Rött skall det nog vara. Prova Periquita från Portugal. Priset är 214 kronor.

black säger: Hej! Vill gärna ha tips om bra rött vin till fisk...!

   Ulrika Karlsson säger: Prova med Inca Merlot Bonarda från Argetina. Pris: 59 kronor. Alternativt Manfredi Nebbiolo d'Alba för 83 kronor.

Beppe säger: Hej! Kan du rekommendera ett gott vin till en förlovning?

   Ulrika Karlsson säger: Jag skulle satsa på ett vitt friskt vin eller en flaska champagne. Ta antingen nr 12119 Riesling Hugel från Alsace för 129 kronor eller André Clouet Grande Réserve för 239 kronor (champagne)

Maria säger: Hej! Jag ska ha några vänner på middag nästa vecka och bjuda på ugnsbakad lax med potatisklyftor, ruccola och massor av gott. Sås av bla balsamvinäger. Tycker du att jag kan bjuda på ett rosévin till eller bör jag ta något annat?

   Ulrika Karlsson säger: Jag förespråkar mer än gärna ett rosé - ligger i tiden. Prova med Agramont resé från Spanien. Gott till ett bra pris.

rojne säger: Vilket är sommarens bästa lådvin?

   Ulrika Karlsson säger: Svårt att säga. När det gäller rött gillar jag skarpt Vina Falernia Carménère och på den vita sidan dricker jag gärna Jurassique Chardonnay.

Shades säger: Rioja-viner är riktiga höjdare! Kan du tipsa om ett riktigt bra Rioja just nu?

   Ulrika Karlsson säger: Lite dyrare men mycket gott är Baron de Ley Finca Monasterio för 199 kronor. Billigare och mycket gott är Marqués de Arienzo Reserva för 92 kronor.

hoohoi säger: Hej, jag undrar vilket vin man ska välja till måltid med kyckling, finns det något spec vin som passar bra för just kyckling? / Anders

   Ulrika Karlsson säger: Till milda kycklingrätter dricker jag gärna vitt vin - smakrik chardonnay passar ypperligt. Medelfylligt rött till lite kraftigare rätter är en annan kombination. Ett alternativ är Vila Santa från Portugal för 99 kronor.

St Helena säger: Hej! Jag skulle vilja ge bort ett riktigt "fint" vin till min bror, har du förslag?

min smärtgräns går vid ca 500 kronor.

   Ulrika Karlsson säger: Jag skulle leta efter ett vitt vin från den österrikiska producenten Bründlmayer. Vinerna ligger mellan 200-300 kronor och är generellt extremt bra kvalitet.

totik säger: hej Ulrika tänkte grilla lite oxfilespätt i helgen kan du rekomendera ngt Italienskt?

   Ulrika Karlsson säger: Prova med Eremo från Piemonte. Ett smakrikt rött med viss strävhet. Pris: 89 kronor. Ett billigare alternativ är Mezzacorona Lagrein för 59 kronor.

Mats säger: Jag är i Kina och har precis köpt en flaska Great Wall Cab. Sauv. 1994 för 75 kr. Vad vet du om kinesiska viner? Är dom bra och kommer ävan alla vingårdar att outsourca dit ;-)

   Ulrika Karlsson säger: Tyvärr kan jag inte hjälpa dig angående det vinet. En hel del producenter sneglar och investerar i Kina. Landet har en enorm potential med en extremt stor marknad. Australiensarna är väldigt aktiva i landet.

Koolter säger: Hej Ulrika, Jag undrar om du har några tips på billiga lagringskylar (helst halvskåp)?

   Ulrika Karlsson säger: De är sällan billiga, tyvärr. Jag har faktiskt köpt två halvkylar till min restaurang denna vecka. Märket är Liebherr och fick ge en bra slant. Lättast är att söka på nätet. Eurocave gör bra kylar men lite dyrare. Dock kan det vara värt att lägga ner en slant extra för längre hållbarhet samt att kylen är stabil så att vinerna inte konstant ligger och vibrerar.

Shades säger: Riktigt kryddstark mat gör ju att viners fina smak försvinner... men finns det vin som man kan säga fungerar till stark mat?

   Ulrika Karlsson säger: Mycket stark mat är sällan någon bra partner till vin. Kryddorna förtar vinet smak och framhäver istället alkoholen. Jag skulle hellre dricka en god öl från något mindre bryggeri. Exempelvis från Jämtlands Bryggeri.

Koolter säger: Hej Ulrika, Jag skall åka till Californien och hälsa på vänner. De är vinälskare och tänkte köpa med mig något fint rött vin. Gärna ett vin som är svårt att få tag på där borta men som kanske har ett bra pris här. Det behöver inte vara drickbart idag utan kan få ligga till sig x antal år.

   Ulrika Karlsson säger: Jag skulle köpa något från exempelvis södra Frankrike. Exempelvis från området Bandol. Antingen satsar du på Château de Pibarnon för runt 250 kronor eller Domaine la Suffrene för 140 kronor.

freddie säger: var det du som tipsade om Fairview Solitude 2001? (SA)139SEK,har du tips pa ngt liknande och lika gott?

   Ulrika Karlsson säger: Ett fantastiskt vin. Prova även Fairview Cyril Back Shiraz för 159 kronor. Finns i beställningsortimentet.

Moderator säger: Här kommer sista frågan!

david wallin säger: Hej Ulrika! En fråga som gäller champagne - Vi har en flaska dom perignon från 1993 som legat i den rumstempererade vinhyllan i tre år. Eftersom de inte är ngn. vidare lagringsvara, är bubbeldrickat förstört då? Eller håller det fortfarande måtten?

   Ulrika Karlsson säger: Ser inget årtal...

Moderator säger: Årtalet är 1993.

   Ulrika Karlsson säger: Hej David

Inte alls - går säkert super att öppna upp och njuta. Kanske till och med kan ligga några år till - dock inte i rumstemperatur. För egen del skulle jag korka upp den omedelbums och njuta!

Moderator säger: Chattet är slut! Tack till Ulrika Karlsson och alla chattande läsare!

   Ulrika Karlsson säger: Tack för idag och vi hörs snart igen...

ARTIKELN HANDLAR OM