Rosé + buffé = succé!

Foto: Börje Thuresson
Smak av sommar En buffé med rosé i det gröna.
MAT & DRYCK

Rosé, rosado, rosato. Skärt barn har många namn.

Perfekt till picknicken, buffén och trädgårdspartyt.

Här är maten som passar till det somrigaste av viner.

Recepten är tänkta för 4 personer som förrätt eller huvudrätt. Gör du allt har du en rosé-buffé för ett tiotal vänner.

Vintips: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Läsarfrågan

Plockmat till lättdrucket vin

Vilken typ av mat passar bäst att servera till rosévin?

Annica i Täby

Svar: Rosévin hör verkligen vår och sommar till. Systembolaget utökar rosésortimentet ordentligt från maj och framåt. Många av rosévinerna är enkla och lättdruckna och mycket bra som törstsläckare i sommarvärmen. Plockmat av allehanda slag fungerar utmärkt. Kallskuret och sallader, bröd och ost, det mesta går att kombinera. Till grillat ljust kött och kyckling är rosévin utmärkt, speciellt om vinet är åt det smakrika hållet. Fisk är även en utmärkt partner, särskilt med fräscha grönsakstillbehör. Rosévinet skall serveras kallt och hållas kallt under middagen.

Ulrika Karlsson

Fem smarriga bufférecept

Här är fler bra roséviner

Jon Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM