Plockmat - hetast under schlager-EM

MAT & DRYCK

Plockmat.

Det är vad de flesta bjuder sina vänner på när det är schlagerdags.

– Det är trevligt och lite mer informellt med plockmat istället för en trerättersmiddag som lätt kan bli lite styltig, säger Aftonbladets matskribent Jon Hansson.

Foto: Bild tagen från minmat.org
Skönsjungande marinerade primörer med svensk lufttorkad skinka är ett alternativ till schlager-maten.

I morgon kliver Martin Stenmarck upp på scenen i Kiev för att försvara de svenska färgerna i Schlager-EM.

Samtidigt bänkar sig omkring tre miljoner svenska tittare framför TV:n för att följa tävlingen.

91 procent väljer plockmat

De flesta dukar också upp soffbordet med diverse olika maträtter och drycker.

Så många som 91 procent av tittarna mellan 20 och 65 år bjuder helst sina vänner på plockmat när det är schlagerdags. Det visar en undersökning genomförd på uppdrag av ”Min Mat”. Men i första hand är det godis, chips och popcorn som sväljs ner med vin och öl.

– Plockmaten är oftast någon typ av tapas eller meze från Medelhavets olika hörn. Även taccos med små skålar med grönsaker, gräddfil och starkare röror är populärt. Och vill man vara mer svensk kan man duka fram sill och lax, säger Jon Hansson.

Trend på krogar

Men det är inte bara schlagertittare som anammar plockmaten. Jon Hansson ser en växande restaurangtrend med allt fler krogar som väljer smårätter på sina menyer.

Enligt undersökningen äter kvinnor mer chips och godis än män, men vill också ha nyttiga varianter som grönsaksstavar och fruktsallad i större utsträckning än männen.

Vidare så tittar nio procent fler kvinnor på schlagern än män. 25 procent av kvinnorna poängsätter alltid låtarna hemma och 19 procent ringer oftast in till omröstningen.

8 Schlager-recept

Alla recept är beräknade till 4 personer om de serveras som huvudrätt och till cirka 10-12 personer om alla rätterna serveras som en buffé.

Recepten är skapade av Håkan Svensson, restaurangchef på Sånga Säby kurs och konferens och hämtade från www.minmat.org.

Alexandra Ramnewall