Så sätter du piff - på Puff

Ekorre - nya trendmaten

MAT & DRYCK

LONDON

Ekorr´n satt i granen.

Tills han hamnade på min tallrik.

Aftonbladet har testat den senaste innerätten i England.

Foto: PETER VAN DEN BERG
"mums!" "Att käka Piff och Puffs vänner är speciellt - men gott", tycker Aftonbladets reporter.

Den finns i Londons alla parker och fotograferas och matas av turisterna. Nu blir ekorren själv middagsmat, och är Londons hetaste maträtt just nu.

- När vi införde den på menyn nyligen trodde vi att några få skulle våga smaka. Men efterfrågan har varit enorm. Det går 20-30 ekorrar varje dag, säger Sean Gavin, restaurangchef på Chop House.

"En välgärning att äta dem"

Sean Gavin menar att det är en välgärning att äta ekorrarna.

Sedan den grå ekorren importerades från USA på 1870-talet har den nästan helt konkurrerat ut den röda, mindre ekorren. Det går 66 grå på varje röd ekorre.

- De håller på att utrota de röda. Så man gör en insats när man äter dem, säger Gavin.

Alltså tvekar jag inte utan beställer "En ekorre, please!".

Utsikten över Tower Bridge är ljuvlig, kyparen rekommenderar ett smakrikt rött vin som jag smuttar på och snart får jag in en riktig Piff och Puff-ekorre. Vackert upplagd, inlindad i bacon och med potatismos till.

Närapå delikat

Skuldmedvetet tänker jag på ekorrarna som jag ser under mina joggingturer i Hyde Park. Här ligger ju deras kamrat, på mitt fat.

Men jag tar mod till mig, och spetsar en bit Piff på gaffeln - för att upptäcka att det är gott. Annorlunda, ja. Men starkt, smakrikt och välsmakande.

Med en klunk vin till blir det närapå delikat.

Vintipset

Jennifer Wegerup