Första, andra, tredje...skål!

Värdefullt vin under klubban

MAT & DRYCK

Har du 25000-30000 kronor som ligger och slänger och är sugen på ett glas rött?

Då är årets dryckesauktion på tisdag något för dig.

Foto: Casper Hedberg
Dyrast och äldst Systemets värderingsman Jens Lindberg visar den röda bourgogne med utropspris 25000-30000 kronor som går under klubban på tisdag.

Det är andra gången som Systembolaget och Stockholms auktionsverk låter värdefulla samlarviner och spritflaskor gå under klubban.

Premiären i höstas blev succé och intresset för de 3864 flaskorna fördelade på 568 "lotter" som finns till salu på tisdag är mycket stort.

Som "Antikrundan"

-Sverige är ju inte världens största marknad men det här slår alla våra förväntningar, säger Systemets marknadschef Per Bergkrantz.

Även om det handlar om dyrgripar långt över bag-in-box-nivå så har dryckesauktionen folkliga drag av både "Antikrundan" och bonnauktion.

-Vi har haft värderingsträffar i Malmö, Göteborg och Stockholm där folk fått visa upp sina flaskor, säger värderingsmannen Johan Magnusson.

" Några glada överraskningar?

-Ja, det var en nybliven änka i Göteborg som kom med två av makens viner. Hon hade verkligen inte en aning men hennes båda Mouton Rotschild 1945 värderade vi till 5 000 kronor styck, säger han.

Ölburk fick nobben

Mindre nöjd var mannen som kom med en burk TT mellanöl från 70-talet. Den fick inte vara med.

Precis som på vanliga sommarauktioner handlar det också om att folk byter gamla grejor med varandra.

-Den typiska säljaren är en samlare och det gäller i många fall köparna också, säger värderingmannen Jens Lindberg medan han visar auktionens dyrgrip, en Romanée-Conti från 1945 värderad till 25000-30000 kronor.

Tappat någon flaska än?

-Nej, faktiskt inte, säger han och knackar i bordet.

Så vet du om flaskan är en dyrgrip

Jon Hansson