Vilken grillkväll, Pernilla!

Här är artistens läckraste grillmeny

1 av 3 | Foto: Jan Danielsson
Pernilla Wahlgren, Lisa Lindqvist och Christina Björkholmen övervakar lammet på grillen.
MAT & DRYCK

– Nämen, har du dammsugit gräsmattan!?

Pernilla Wahlgren virvlar in i exsvägerskan Lisas nykrattade trädgård.

Grillen är laddad och vännerna samlade. BBQ-partyt kan börja.

Det har varit en hektisk – och nervös – dag för Pernilla Wahlgren och yngste sonen Benjamin. De har varit på audition till pjäsen Nils Karlsson-Pyssling. Sång, dans, teater och en massa väntan.

Nu är mysfaktorn högre. Vårsolen har just börjat sjunka men det är flera ljusa timmar kvar. Lamm och sparris (med citron, olivolja och parmesan!) fräser på grillen. Sval rosé och läsk i glasen.

Inga märkvärdigheter, ett snabbt hopskramlat grillparty med några kompisar, lite krocket och en drös av egna och andras barn.

– Det är som hemma hos mamma och pappa när jag var liten. Vi grillade mycket under somrarna. Det gör vi faktiskt fortfarande, jag umgås ofta med mina bröder och resten av familjen, säger Pernilla och räddar några korvar från förkolning. (Alla gillar inte lamm.)

Är det mamma eller pappa som sköter grillen?

– Pappa är en riktig grillmästare. Hans marinerade fläskkarré är toppen. Och så en stor sallad och bakad eller kokt potatis. Jättegott!

Har du ärvt hans grilltalang?

– Nej, tyvärr. Eller det är mest att vi bor inne i stan. Det blir inte av att vi grillar själva – men jag är gärna gäst och hjälper till.

Brorsorna då?

– Niclas är fantastiskt duktig, han är bra på all matlagning. De börjar bli riktigt snitsiga alla tre. Vi är en matglad familj.

Blir det hårda fajter på krocket­planen?

– Ibland, men vi spelar mest kubb hemma.

Vem vinner?

– Inte är det jag i alla fall!

De välgrillade korvarna har en strykande åtgång, särskilt sedan någon äntligen hittat ketchupen. Mest entusiastisk är Goofy, husets lurviga vakthund men barnen kommer inte långt efter.

Blir det mest korv på grillen till ungarna?

– Nej, både de och jag äter gärna både kött, fisk och grönt. Nästan allt grillat slinker ner. Fast Benjamin vägrar äta några grönsaker. Det är ett av mina projekt, att få honom att äta åtminstone lite grönt.

Larmen om barns dåliga matvanor duggar ju tätt. Oroar du dig?

– Det är klart att man tänker på det. Jag har bytt de där frostisarna man själv åt när man var liten mot nyttigare flingor. Barnen får gärna ta en bulle eller två, men inte en massa. Vi äter nog oftast rätt nyttigt.

Du själv är ju väldigt vältrimmad. Håller du på med Atkins eller någon annan diet?

– Äh, bantning är idiotiskt. Det blir så trist att följa en mall. Livet är för kort för att man ska avstå från goda saker. Nu är det ju så praktiskt att jag gillar lax, kyckling och lite smalare rätter. Husmans och feta såser är inte min grej så jag behöver inte tänka på vad jag stoppar i mig. Jag tar gärna en dessert efter lunchen eller middagen. Man måste få unna sig lite.

Glöden falnar. Det börjar bli dags att rycka upp krocketbågarna men solvärmen ligger fortfarade kvar i luften. Ingen har någon större lust att gå inomhus.

Längtar du inte bort från stenöknen och till något eget med trädgård?

– Vi har letat hus jättelänge. Men det är svårt att hitta det där perfekta.

Är du en sådan där odlartyp?

– Nähä du. Verkligen inte – men det skulle vara så schysst med en tomt som ungarna kunde leka på, säger Pernilla.

? och så skulle hon ju kunna träna upp sig till familjemästare i kubb.

Bacongrillad vit sparris med tomatvinaigrette och pocherat ägg

För 4 personer

Foto: Kalle Assbring

Grillad BBQ-glacerad dilammbog med frukt- och grönsakssalsa

För 4 personer

Foto: Kalle Assbring

Rabarber- och jordgubbssoppa med mynta och bitter choklad

För 4 personer

Foto: Kalle Assbring

Jon Hansson