Fixa middagen tillsammans

Ta det lugnt - låt gästerna hjälpa till!

Foto: Stefan Mattsson
Bordet är dukat!
MAT & DRYCK

Soffgruppen må vara skön och mattan ny. Det är ändå alltid trevligast runt spisen.

Så häll upp ett glas av

något gott och be gästerna om hjälp med det sista.

Det är samling i köket.

Recepten är beräknade för sex personer.

Förbered?

Idén är att det ska minglas, konverseras och bara lagas mat en liten smula när gästerna trillat in i köket.

Förbered så slipper du driva ett köks-Gulag för att få maten färdig.

Snittarna: Gör dem helt klara, täck försiktigt med plast och ställ i kylen. Bara att servera.

Förrätten: Marinera skaldjuren. Rör ihop såsen. Vänta med att fylla avokadona tills det är dags att äta. De mörknar när du delat dem.

Köttet: Stek färdigt och låt vila tills det är dags att skära upp och servera.

Moset: Lägg upp i skålar, strö på ost, ställ kallt.

Såsen: Gör klar fram till nedvispning av smöret.

Grönsakerna: Koka dem och låt rinna av.

Efterrätten: Lägg upp de marinerade jordgubbarna i glasen/skålarna och ställ kallt.

?och låt gästerna sköta slutspurten!

Förrätten: Låt gästerna dela avokadona och fylla dem med skaldjur och sås.

Moset: Låt någon ställa in i ugnen och gratinera medan du dukar ut förrätten.

Såsen: Låt en gäst vispa ner smöret.

Grönsakerna: En gäst kan värma dem i oljan och vitlöken när det är dags för varmrätt.

Efterrätten: Någon i sällskapet kan skeda över vaniljsåsen och garnera medan du dukar ut varmrätten.

Snott recepten ur en tidning eller en kokbok? Lägg fram så att gästerna kan kolla hur det är tänkt.

Sparrisrullar

Ost med chutney

Skinkpaket

Skaldjurssallad

Foto: Stefan Mattsson

Pepparstek med gratinerat mos

Foto: Stefan Mattsson

Marinerade jordgubbar

Foto: Stefan Mattsson