Festligt så in i Norden

De bästa nationaldagsrätterna från fyra länder

MAT & DRYCK

Nationaldag och flaggan i topp. Och det är samma sak i flera av våra grannländer dessa försommardagar.

Det måste naturligtvis firas så in i Norden — med de bästa recepten från fyra länder.

Samtliga recept är beräknade för 4 personer.

Werner Vögeli.

3 frågor till Werner Vögeli

Du kom hit från Schweiz på 50-talet – blev du genast förtjust i den svenska maten?

– Jag blev direkt otroligt imponerad, särskilt av råvarorna från Norrland. Jag var förvånad över att man inte gjorde mer väsen av dem.

Har vi blivit bättre på det?

– O, ja. Förr var det ju bara Frankrike som gällde. Frågar du nu till exempel Paul Bocuse (fransk superkock) var man äter bäst i dag så svarar han ”Norden”.

Men det kanske finns mer att göra?

– Vi skulle kunna föda upp och äta mer lamm, odla mer sparris, särskilt på Gotland, och göra mer ost.

Mer nationaldagsmat

Fakta/Werner

Operakällarens strömming

Foto: Ur boken Älskade mat

Soppa gjord på nässelskott

Foto: Ur boken Älskade mat

Frasiga äppelknyten med en skummig vaniljsås

Foto: Ur boken Älskade mat

Jon Hansson