Grilla som en latino

Bjud vännerna på argentinsk grillfest

Foto: Stefan Mattsson
MAT & DRYCK

Argentina är tango, fotboll – och kött.

Man ska vara många, det ska vara mycket och det ska vara grillat.

Häng med Aftonbladet på asado.

Foto: Stefan Mattsson
Pablo Greppi.

Tre frågor till Pablo Greppi

1 Vad är asado egentligen?

– Det är som den här festen. Alla i Argentina grillar. Släkt och vänner samlas – oftast på söndagar. Man äter och umgås.

2 Det är mycket kött?

– Ja, det ska vara ungefär ett halvt kilo per person men det är ju med ben och sådant. Vi grillar gärna kalvbräss, njure, hjärta, bringa och tarmar. Det är faktiskt jättegott. Flankstek är också en höjdare. I norra Argentina grillar de komage också men det är egentligen förbjudet.

3 I Sverige är ju karré och flintastek populärt. Grillar ni fläsk i Argentina också?

– Nej, det blir nästan bara nötkött och lamm. Så är det till vardags också. Vi äter mycket biff. För 10–15 år sedan hade alla råd för kött var så billigt men nu har många det betydligt kärvare.

Fakta/Pablo Greppi

Parillada de carne y cordero - fat med kalv- och lammrätter

Grillar du både lammet och nötköttet räcker det till 12 personer men du kan förstås nöja dig med bara ena varianten och bjuda hälften så många. Då kan du dra ner något på de grillade grönsakerna.

Foto: Stefan Mattsson

Parillada de verdura - grillade grönsaker

6 personer

Foto: Stefan Mattsson

Chimichurri - stark argentinsk salsa

Grillad provoloneost med olja och örter

Foto: Stefan Mattsson

Jon Hansson