Vegogrilla i sommar

- inte bara grönsaker på spett

MAT & DRYCK

Det går att grilla djurfritt.

Och ändå äta gott.

Gabriella Terneholm, matexpert hos Djurens rätt, visar sina bästa grilltips.

Foto: Oskar Lüren
Inga konstigheter Att grilla vegomat är inte krångligare än att grilla kött. Marinera ordentligt, tipsar Gabriella Terneholm.

Sommartid är grilltid, även för veganer och vegetarianer.

Men det kan vara knepigt för köttätare att veta vad de ska bjuda en vegan på.

– Det blir lätt att man bara gör de gamla vanliga grönsaksspetten. Men det finns massor av andra saker att grilla, säger Gabriella Terneholm på djurrättsorganisationen Djurens rätt.

”Marinera ordentligt!

Quornprodukter, till exempel.

Men då ska man komma ihåg att Quorn inte är helt veganskt.

Det är däremot tofu och sojakött, som ersätter vanligt kött galant, enligt Gabriella Terneholm.

– Det är precis som med vanligt kött och grillning: man ska bara tänka på att marinera ordentligt. Då blir det som godast, säger hon.

Krämig potatissallad

Den klassiska potatissalladen innehåller ofta mjölkprodukter.

Men det går att göra en krämig veganvariant med hjälp av äggfri majonnäs.

– Hälsomässigt är vegankost bra för den som vill hålla en nyttigare linje, säger Gabriella Terneholm.

– Och man kan äta jättemycket gott utan att djur ska behöva lida för det, säger hon.

Gabriellas bästa grilltips:

Foto: Oskar Lüren

Grönsaksspett

Foto: Oskar Lüren

Örtagårdssås

Foto: Oskar Lüren

Marinerad grillad tofu

Foto: Oskar Lüren

Potatissallad

Foto: Oskar Lüren

Sara Haldert