Värm dig med portvin!

Vinexperten tipsar om vinterns bästa drycker

MAT & DRYCK

När kylan slår till är det skönt att krypa in i värmen och njuta av ett gott vin. Aftonbladets vinexpert Camilla Settlin tipsar om vinterns favoriter.

Camilla Settlin.

Vad är bäst att dricka när det är kallt och ruggigt ute?

– Först och främst är det förstås gott med glögg. Blossas nya med smak av hjortron och armagnac är väldigt trevlig, liksom Grythyttans skogsglögg om man vill prova något udda.

Om man tröttnar på glögg – vad ska man dricka då?

– Portvin är ju härligt! Taylor's 10 years Tawny är jättegott. Varm choklad spetsad med konjak värmer också bra.

Vilka viner tycker du passar bäst såhär års?

– Nu lagar vi ju gärna mat med många smaker, grytor och kötträtter med vilt till exempel, och då rekommenderar vi gärna lite murriga, sträva viner. Ett härligt rött vin är Club Privado Reserva, en modernare Rioja som kostar 97 kronor.

– Dricker man inte rött men vill ha ett gott vin till maten finns det flera goda vita Fleur du Cap-viner från Sydafrika, bland annat Fleur du Cap Unfiltered för 99 kronor. Det är verkligen ett smakrikt, kraftfullt vin.

Du recenserar viner i Aftonbladet tillsammans med Ulrika Karlsson. Hur många viner har ni hunnit gå igenom?

– Det måste vara över 3 000 vid det här laget.

Era recensioner hittar man i Mat & Vin-sajtens vindatabas. Hur funkar den?

– Den uppdateras varje månad med nyheter och nya årgångar, och hålls alltid aktuell. Försvinner ett vin från Systembolagets sortiment försvinner det från vår vindatabas också. Just nu finns där 2 274 viner som alla är recenserade och betygsatta.

– Det jag tycker är bäst är att det går att söka på så många sätt. Efter pris, land, distrikt, vad man ska äta till eller vid vilket tillfälle man vill dricka vinet. Vill man till exempel ha ett rött vin från Italien som passar på en romantisk dejt så får man upp en mängd viner som vi tycker kan passa bra.

Vilka tycker du är bästa dryckerna på julbordet?

– Till sillen och den rökta fisken är det ju gott med öl och nubbe, det går inte att komma ifrån. Vill man ha ett vin i stället tycket jag att man ska sikta in sig på ett vitt med ganska mycket smak, och gärna en liten lätt druvsötma som kan matcha alla julbordets smaker. Ett medelfylligt rött vin kan också passa bra, framför allt något som är ganska runt och lite fruktigt – men då ska man kanske undvika senapssillen. Till köttbullarna och prinskorven passar det däremot utmärkt!

Om man vill ge bort ett gott vin i julklapp för max 100 kronor – vad rekommenderar du då?

– Campo Ceni för 99 kronor är ett jätttebra rött vin från Toscana, det kan man dessutom behålla ett tag och dricka lite senare om man vill. Côtes-du-Rhône av Guigal för samma pris är också bra. På den vita sidan rekommenderar jag gärna Petit Chablis, också för 99 kronor. Ett friskt och fräscht vin som är gott till skaldjuren framåt nyår.

Annica Lundbäck