”Nya Blossa 05 är läcker”

MAT & DRYCK

Aftonbladets vinexpert Camilla Settlin chattade med läsarna om glögg och vin.

Camilla Settlin säger: Hej - nu finns jag på plats!

Miclos säger: Vilken sorts sprit ska man spetsa sin glögg med?

Camilla Settlin säger: Det finns ju många glöggvarianter som redan har över 15% i alkohol, men om du vill spetsa ytterligare går det bra med vodka.

ninni säger: hej - vad är din egen favvisglögg?

Camilla Settlin säger: Jag tycker Blossa 05 med sin nya smak av hjortron och armagnac är läcker. Likaså Grythyttans Skogsglögg som görs av lingon och blåbär. Av de mer traditonella sorterna är Blossa Vinglögg och Dufvenkrooks Prestige toppen.

Kalle säger: Vad är det för skillnad på glögg och glühwein?

Camilla Settlin säger: De påminner helt klart om varandra men Glühwein serveras oftast med apelsin och citronskivor i och känns lite lättare i smaken och mindre kryddig än glögg. Tycker jag, men det är förstås en smaksak.

Petter säger: Hej Camilla, vet du något gott man kan byta ut russin och mandlar mot?

Camilla Settlin säger: Torkad frukt och rostade nötter av olika slag är gott. Annars är det ju toppen med pepparkakor och blåmögelost i kombination. Önskar du mer avancerade tilltugg så har åtminstone blossa.se ett gäng recept som du kan ge dig på :)

eva säger: Hej! Vad tycker du passar att dricka till sushi? Jag gillar inte öl.

Camilla Settlin säger: Vita viner passar bäst. Prova gärna Hugel Gentil från Alsace för 99 kronor eller Dopff & Irion Riesling från samma distrikt för 79 kronor flaskan.

miclos säger: Är alkoholhalten viktig när det gäller glögg? Ju starkare desto bättre ...eller tvärtom, kanske?

Camilla Settlin säger: Viktig är kanske inte rätt ord när det gäller glögg. Lättglögg är ju mer saftlik men väldigt god ändå. De rikigt starka varianterna, runt 20%, kan ibland kännas lite spritiga. Men alkoholen är en smakbärare och de glöggsorter som ligger runt 10-15% i alkohol tycker jag är trevligast att sippa på.

moa säger: Hejsan, hur är kvaliten på tetrapak av glögg??

Camilla Settlin säger: Det finns inte så många, bara Blossa Vinglögg och Herrljunga tror jag. Innehållet i en tetra bör drickas relativt snart efter tappdatumet, så kika gärna på förpackningen innan du handlar. Glöggen är det inte något fel på, det ska vara samma som i flaskan.

ninni säger: varför ska man dricka vinglögg med cognacssmak - ska inte glögg smaka ursprungligt?

Camilla Settlin säger: Varför vet jag inte, men då produkten finns tillgänglig på markanden så lockas många till köp. Smaken är som sagt individuell och det är roligt att variera sig. Men självklart måste det alltid finnas glögg med "klassisk kryddning" att tillgå i butikerna.

maggan säger: Hej, finns det någon tradidition på när man dricker årets första glögg? Har en egen att kvällen innan då granen kläs blir det lite glögg..

Camilla Settlin säger: Det är trevligt med traditioner, och skoj att du har en egen. Många dricker sin första glögg till advent, andra till Lucia, och fortsätter hela december fram till julafton. Åtminstone. Men vet inte med säkerhet när man "ska" dricka sin första glögg.

miclos säger: Har du något favoritrecept ifall man vill göra sin egen glögg?

Camilla Settlin säger: Tyvärr inte.

Bella säger: Hej! är inte vanligtsvis så förtjust i vin för jag tycker de antingen är för beska eller för söta..har du nåt bra tips?

Camilla Settlin säger: Ett gott vitt vin är Casal di Serra från Italien som är gjort av druvan verdicchio. Ett rött alternativ kan vara Penfolds Koonunga Hill Shiraz-Cabernet Sauvignon från Australien. Båda är väl värda ett försök!

Mohammed säger: Hej Camilla jag undrar hur man kan behålla den goda smaken hos spritglöggen men skipa alkoholen då jag inte tycker om smaken av alkohol?

Camilla Settlin säger: Oj, där har jag inga goda råd, men du kanske kan slå en signal till Vin&Sprit (Blossa) för ett bra svar.

Moderator säger: Nu kommer sista frågan.

Björn säger: Föredrar Du röd glögg framför vit?

Camilla Settlin säger: Personligen har jag alltid gillat röd glögg mer än vit, så det får det bli iår med...

Moderator säger: Tack alla som har chattat! Vi har haft det lite trögt med tekniken, men hoppas att ni har fått svar på era frågor. Tack också Camilla Settlin!

   Camilla Settlin säger: Tack för idag, och ha en trevlig första advent!