”Ska det inte smaka bättre?”

Mat & Vins reporter gick på drinkkurs

Foto: Mikael Gustavsen
Drottning i baren Nu är det inne att blanda egna drinkar. Mat & Vins reporter Micaela Nordberg hoppade på trenden och gick kursen ”Kung i baren”.
MAT & DRYCK

Kung i baren?

Ja visst. Mat & Vin testade kursen med samma namn som avslutades med både diplom och champagne.

Foto: Mikael Gustavsen
Rätt ska vara rätt Läraren Björn Olsson ser till att Lars Grundström använder shakern på rätt sätt.

Vi är en grupp på sex personer som träffas i Vin & Sprits lokaler på Liljeholmen i Stockholm. Fem män i övre medelåldern och jag – en 25-årig tjej som vill lära mig mer om hur man blandar goda drinkar.

Grundkurs i barkunskap

Innan vi får testa våra egna barkunskaper går vår lärare, barnmästren Björn Olsson, igenom cocktailens historia, vilken drink som passar till vilket tillfälle och vilka redskap som behövs. Därefter blandar han en vodkatini som han låter oss smaka på.

– Detta är en ”tsd”. Torr så att det dammar, säger Björn Olsson.

Nog var den torr alltid. Jag har alltid varit svag för söta drinkar, så den här föll mig inte i smaken. De andra deltagarna ser mer förtjusta ut.

Efter provsmakningen får vi gå bakom bardisken och blanda en egen martinidrink. Alla lägger sin egen touche genom att byta ut basspriten mot bland annat whisky och gin, välja hur söt den ska vara och om den ska skakas eller röras.

Blir illamående

Efter femtonde provsmakningen börjar jag må illa. Ska det inte smaka bättre? Björn lugnar mig med att snart kommer en cocktail som jag förhoppningsvis kommer att gilla. Och om jag gör ?

En av deltagarna blandar en vanilla apple martini: vaniljvodka, vermouth och äppellikör. Klart bäst hittills!

När kvällen lider mot sitt slut har vi testat klassiska drinkar som manhattan, tom collins och rob roy.

Under dag två blandar vi moderna longdrinkar, on the rocks-drinkar och även after dinner-cocktails. Muddlade caipirinhas och bubblande champagnedrinkar avslutar diplomeringen av en ny kull kungar i baren.

Fotnot:

Här kan du bli en drinkdrottning!

Micaela Nordberg