Satsa på stek i helgen!

Härlig helgmeny med klassisk söndagsstek

MAT & DRYCK

Den gamla goda söndagssteken börjar bli trendig. Och varför inte? Lätt att laga och svår att misslyckas med. Självklart vågar också du prova!

Allra först – några bra tips för att lyckas med steken:

Sätt igång ugnen på 250 grader. Lägg köttet i en långpanna och krydda det. Häll gärna lite vatten eller vin vid sidan av steken så blir långpannan lättare att diska och så har du en bra start på en god sky. Stoppa in en stektermometer.

Ställ steken mitt i ugnen och låt stå några minuter i den höga värmen så att köttet får en yta. Dra ner temperaturen till 125–150 grader och låt köttet steka klart. Planera så att du kan stoppa in steken i ugnen ett par timmar före matdags. Sedan sköter den sig själv.

Ta ut några grader före ”rätt” temperatur och låt vila minst 15 minuter innan du skär upp den. Då tappar den betydligt mindre köttsaft. Temperaturen hinner då också stiga ytterligare några grader till ”rätt” temp. Räkna med 4–5 grader om du slår in köttet i folie, 2–3 grader utan.

Det är meningslöst att ösa steken. Kött suger inte upp vätska. Att ösa med steksky gör alltså inte steken saftigare. Möjligen fastnar lite smak från skyn på köttets yta men du får ju samma effekt genom att servera skyn till köttet när det är dags att äta.

Förrätt/West coast-sallad

För 4 personer

Foto: Per Björn

Huvudrätt 1/Rostbiff

För 4 personer

Foto: Per Björn

Huvudrätt 2/Skinkstek

För 4 personer

Foto: Per Björn

Efterrätt/Choklad-crème brylé

För 4 personer

Foto: Per Björn

Jon Hansson