”Vin är min absoluta favoritdryck”

Vinexperten Ulrika Karlsson chattade med läsarna

MAT & DRYCK
Ulrika Karlsson.

Ulrika Karlsson säger: Hej! Jag är på plats för alla frågor.

lia säger: Hej Ulrika! Var nyligen i Spanien och provade ett vin från Priorat, Scala Dei tror jag vingården heter. Överkomligt i pris där, men dyrt här. Vad anser du om vinerna från den regionen?

Ulrika Karlsson säger: Jag fullkomligt älskar vinerna därifrån - ett av mina favoritområden faktiskt. Men dyrt och det får man räkna med.

sanna säger: Hej! Såhär års när pengarna är slut men man ändå vill njuta av ett gott rödvin - har du några favoriter bland budgetvinerna? Alltså under 70 kr - eller ännu hellre under 60?

Ulrika Karlsson säger: Köp en flaska Inca Merlot Bonarda. Trevligt och lättdrucket för 59 kr.

Uffe säger: Hej Ulrika. Jag såg dagens tips och funderar om du testat Côtes du Rhône 2099? Funderar om de är nån större skillnad på vinerna?

; Ulrika Karlsson säger: Vet inte vilken producent det gäller - du kan väl återkomma!

Uffe säger: Fel av mig - 2011 heter det ju.

Ulrika Karlsson säger: Det är ett av de bättre vinerna i den prisklassen som finns på Systembolaget. Går till och med att lagra några år. Med andra ord en personlig favorit.

Anki säger: Hej! Jag har ett Riojavin som jag fick för något/några år sedan. Det ska tydligen inte finnas att köpa i Sverige utan det här är köpt i Danmark. På etiketten står det: Rioja, Denomiacion de origen calificada, Senorial, Coshecha, 1995. Går det här vinet att använda fortfarande, eller är det förstört?

Ulrika Karlsson säger: Nej för sjutton, visst går det att dricka. Korka upp och njut till exempelvis vilt eller en härlig köttgryta.

Lotta säger: Hej! Hur gör man gör att lära sig mer om vin? Hur har du gjort? Finns det några genvägar?

Ulrika Karlsson säger: Nja inga genvägar direkt. Prova mycket och läs vinböcker om du vill utveckla din hobby. Själv har jag läst utomlands men även tre år i Grythyttan. Det finns kortare vinkurser i Stockholm, exempelvis på Restaurangakademien.

J.P. säger: Tröttnar du aldrig på att alltid skriva om de billigare vinerna? Varför tar ni till exempel aldrig upp viner som Tignanello, Grange och Cheval Blanc i vinspalterna? Anser ni att folk som dricker dessa viner inte behöver era råd?

Ulrika Karlsson säger: Åh visst kan jag bli trött på att skriva om de billigare. Dock handlar de flesta frågor om just dessa. Ingen är mer mottaglig än jag att på svara på frågor om de viner samt andra som du nämnde. Fram för mer sånt!

conrad säger: Hejsan! Hur vet man om ett vin är lämpligt att lagra eller skall drickas "omgående"?

Ulrika Karlsson säger: En lång historia som kortfattat blir så här ... Har vinet tillräcklig koncentration och syra och kommer från en gynnsam årgång finns potential att lagra. Generellt är de flesta viner under hundralappen drickvänliga ganska omgående.

per säger: Hur mycket vin dricker du per månad?

Ulrika Karlsson säger: Ganska mycket om än utspritt. Jag kan väl säga att ett glas om dagen är min normala konsumtion. Det är min absoluta favoritdryck till middagen oavsett vilken dag i veckan det är.

Sussi säger: Vilket merlot-vin tycker du är bäst?

   Ulrika Karlsson säger: Ett som jag spontant gillar mycket är Meerlust Merlot - kraftfullt men ändå komplext. Kostar runt 200 kronor.

fia säger: gott billigt lätt vin som ska vara till sällskap för ett kärlekskväll i helgen?=)

   Ulrika Karlsson säger: Ett gott vitt vin är Laurent Miguel Chardonnay Viognier. Visserligen smakrikt men lättdrucket och billigt.

jonas säger: Hej Jag Älskar ost men gillar endast vita söta viner till lagrad hårdost, Har du något vintips som jag kan prova till ex vanlig brie? Gärna Rött vin.

Ulrika Karlsson säger: Varunummer 2773, Briccotondo Barbera för 69 kronor är ett mycket trevligt och allround vin. Prova och se vad du tycker.

Åsa säger: Jag fördrack mig på söta, tyska, vita viner när jag var yngre, och sedan dess har jag haft svårt för vitt vin. Nu är jag sugen på att testa igen - har du något tips på vad jag skulle kunna börja med?

Ulrika Karlsson säger: Ett härligt vitt torrt vin med aningen sötmogen frukt är Domaine Les Aubepines från franska Alsace. Priset är 109 kronor. Servera det relativt väl kylt.

J.P. säger: Jag håller på att läsa till sommelier i Grythyttan. Hur ser arbetsmarknaden ut? Tror du att det är några problem att få jobb?

Ulrika Karlsson säger: Vad roligt - samma utbildning som jag gått kan jag tänka. Det beror lite på vad du vill jobba med. Det finns ett fåtal restauranger i Sverige med renodlade sommelierer, dock börjar det bli allt vanligare. Ofta kombineras sommeliertjänsten med serveringsarbete och det finns det relativt gott om. Extra bra om man har restaurangvana från tidigare. En hel del vinimportörer ser fördelen med utbildade sommelierer så där finns det också en möjlighet.

Anki säger: Hej igen! Jag har en fundering kring Happy Cat-vinet. Finns det att köpa i annan flaska, eller buteljeras det bara i "katten"? Jag tycker det var ett ovanligt gott vitt vin.

Ulrika Karlsson säger: Vågar inte svara på det - skulle dock tro att det är det enda "formatet".

Anna säger: Hej, vad är ditt favorit vin?

Ulrika Karlsson säger: Det finns flera. Jag är dock barnsligt förtjust i Château Talbot från Bordeaux. Har varit det i åratal och samlat på mig en del ...

Moderator säger: Nu kommer sista frågan:

conrad säger: Hej! Gillar när viner är svala/kylda, brukar få kritik för det, finns det några generella regler kring detta eller är det efter smak och tycke?

Ulrika Karlsson säger: Generellt kan man säga att i exempelvis Frankrike och Spanien dricker man sina röda viner bra mycket kallare än här i Sverige. Vita viner brukar lämpa sig att servera mellan 10-14 grader beroende på ursprung. Rekommenderat för röda kan sägas 14-18 grader. Inget är dock helt fel - om inte annat kan för varma viner tendera att bli ganska jolmiga.

Ulrika Karlsson säger: Tack för alla frågor och ha en riktigt trevlig vinhelg!

Moderator säger: Tack alla som har chattat - och tack Ulrika Karlsson!