”Mina barn älskar köpeköttbullar”

Kocken Pelle Johansson chattade med läsarna

MAT & DRYCK

Pelle Johansson säger: Hej! Nu är jag här och redo att svara på era frågor.

Soffi säger: I vår familj så är frukosten problemet. Vi kan sitta 1 timme (helgen) och våra barn (3+6 år) får kanske i sig en halv macka och en portion flingor o mjölk. Vi vägrar sockerflingor o marmelader, vi skivar gurka, paprika mm och gör det mysigt men hur gör man frukostmaten ROLIG, NYTTIG O GOD? Jag älskar frukost men det har tyvärr inte gått i arv. :-)

Pelle Johansson säger: Frukost är viktigt. Tyvärr är jag själv lite slarvig och äter gärna sött på morgonen - men man kan till exempel prova fullkornsvåfflor. Det kanske kan vara en variant? Tillsammans med osockrad sylt, det vet jag att det finns. Eller osötat äppelmos.

Anna säger: Hej! Tror du att man kan få barn att äta allt? Min brorsas ungar (4 & 6 år) äter bara pannkakor och köttbullar, och för att slippa bråk har föräldrarna kapitulerat och lagar alltid särskild mat åt dem. Har du något bra tips för att få barn att äta "vuxenmat" - eller i alla fall smaka?

Pelle Johansson säger: I min kokbok finns det ett helt kapitel om luringar, hur man kan lura barnen lite. Är det för en god sak tycker jag inte att det är någon fara att luras lite. Man kan inte kapitulera inför barnen när det gäller mat - låter man en fyraåring bestämma är man ute på hal is. I grund och botten handlar det om att barnen är osäkra på vad de äter - viktigast är att de får ett förhållande till råvaran. Får de vara delaktiga i matlagningen blir det lättare. Men visst - mina barn älskar också köpeköttbullar.

Johan säger: Mina ungar (4 och 7) vägrar äta fisk! Jag gör det dock väldigt gärna men barnen vägrar. Har du något bra recept som kan "lura" i dem fisken? Det är ju nyttigt också.

Pelle Johansson säger: Ett trick är att se till att det inte luktar fisk. Köp färsk fisk, det luktar mindre, och skär i strimlor, marinera i öl och doppa den i en frityrsmet (går att köpa färdig). Fritera och servera med pommes frites i en Kalle Anka-tidning - så har du fish and chips!

CrimsonAnna säger: Hej! jag är vegetarian. Vad ska jag bjuda besökande barn på förutom sojabullar, sojakorv och quornfärs?

Pelle Johansson säger: Kött! Jag tycker själv att det är otroligt osexigt med vegetarisk mat, och jag tycker inte att barn ska äta vegetariskt. Jag tror att de behöver kött och fisk. Det där är något man kan ta ställning till när man blir lite större. Men ska man bjuda på vegomat - satsa på sådant som har samma konstistens som kött, som till exempel en grillad polentabit med grillkrydda på.

Kalle säger: Hej Pelle! Mina barn hjälper gärna till i köket, men min fantasi tar slut ibland och det blir lite för ofta pannkakor, köttbullar, fiskpinnar och falukorv. Har du nåt tips på något snabbt, gott och lättlagat som passar att laga tillsammans?

Pelle Johansson säger: Alla former av grillspett är kul att göra tillsammans. Använd många spett, med kanske en bit på varje, så kan barnen vara med och vända dem själva. Grilla allt möjligt, från korv till oxfilé till scampi, tonfisk och grönsaker. Det är också kul att använda grönsaker av alla slag, att låta barnen välja sina favoriter i affären och sedan äta dem kokta, med lite kryddsmör och kanske lite skinka. Bra sätt att lära barnen skilja på olika grönsaker.

NIma säger: Hej Pelle, jag har en fråga. Jag är 15 år, och snart ska jag bestämma linje och så vidare i skolan. Jag vill så gärna bli kock, men jag är osäker på arbetsmöjligheterna. Jag undrar vad det var som fick dig och bli kock? PS: Du är världens bästa kock.

Pelle Johansson säger: Tack! Jag praoade som kockelev i åttan, och alla kockarna som jobbade där åkte motorcykel och svor och var coola, så då ville jag också bli kock, så enkelt är det. Sedan har jag alltid varit fascinerad av handlaget - hur man kan vända saker i pannan och hacka lök. Det är jag imponerad av.

michael k säger: Hej Pelle, dina program i repris är rädningen för mig när jag inte kan sova. Mitt påstående: det saltas alldeles för mycket. Kolla TV-kockarna!! Saltet tar ju bort andra smaker och kräver dessutom "dos-ökning"- mycket vill ha mer. McD ska vi inte tala om - våra ungar har flera ggr spottat rakt ut pga översaltade hamburgare. Vad tycker DU???

Pelle Johansson säger: Jag håller med. Jag har fått lära mig att man aldrig ska bråka om en nypa salt, men när jag lagar mat i tv gäller det att vara noga med kryddningen. Det är nog lite nordiskt att salta mycket, och jag har fått skäll för det tidigare - men det är bara att ta emot kritiken och be om ursäkt. Men när det gäller McDonalds tror jag inte att det är saltet som är farligt - smaka på brödet bara för sig en gång. Det smakar bara socker!

Robin säger: Hej, jag har bjudit ut min flickvän många gånger på restauranger men har funderat på att göra hemmamat. Vad är ditt bästa tips som får en tjej att tycka om en?

Pelle Johansson säger: Jag skulle ta med mig tjejen till en saluhall eller en fin butik, och både handla och laga tillsammans. Att laga mat tillsammans är väldigt känsloladdat - och dessutom mysigt. Dejten blir längre och du behöver inte riskera att laga något hon inte tycker om. Och så är det bra övning inför storhandlingen på fredagar om tio år...

Moderator säger: Nu kommer den sista frågan.

melvins-mamma säger: Vid vilken ålder tycker du att barnen kan börja hjälpa till? Har en 1,5-åring som är jättenyfiken o vill gärna vara där när jag lagar mat.

Pelle Johansson säger: 1,5 år är väl precis lagom. I den åldern gillar de att leka med vatten och så, och är nöjda bara med att få vara med och känna dofterna - de behöver inte lära sig så mycket, mest bara se hur det funkar i ett kök. Får de vara med tidigt kommer man att ha mycket igen i relationen med dem när de blir äldre.

Vill ni läsa mer om barn och mat rekommenderar jag min kokbok. Inte för att pracka på den på någon, men för att jag tycker att det är kul läsning. Det var kul att chatta med er, tack för att ni var där!

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta. Tack till Pelle Johansson och tack alla ni som ställt frågor!