”Låt matlagningen ta tid”

Jon Hansson chattade med Aftonbladets läsare

MAT & DRYCK

Jon Hansson säger: Tjing! Den allvise är redo.

anna säger: Hej, jag älskar att laga mat och improviserar ofta. Det brukar bli gott. MEN jag känner att jag kan aldeles för lite om kryddor och om vad som passar ihop om man lagar flerrättersmiddag. Har du några tips på bra litteratur.

Jon Hansson säger: Hej Anna! Det bästa sättet är nog att pröva olika kombinationer och se vad man gillar - och försöka komma ihåg eller skriva ned vad som funkade. Sedan tror jag det är bra att investera i några baskokböcker om olika kök, som Marcella Hazans Classic Italiean cooking, Julia Childs Det goda franska köket, Tore Wretmans husmanskost, någon kines och någon indier för att få koll på grunderna, vad som traditionellt anses passa ihop. När du en lite bredare bas att stå på kan du enklare börja mixtra själv med smakerna.

säger: Nu har vi ju mkt trender från bl.a. Asien (kokosmjölk, currypasta m.m.). Vad tror du är nästa stora tend? Förresten, vad har du för tips om man vill lära sig mer om afrikansk matlagning?

Jon Hansson säger: Hej! Afrika - även om det är lika vitt begrepp som "Europa" - skulle väl kunna vara nästa trend som slår igenom även i mataffärernas sortiment.

Caroline Hofberg kom ut med en bok om marockansk mat ifjol men annars är det rätt tunnsått med afrikanska kokböcker. Spana på nätet, till exempel på Amazon.com, efter vad som finns att köpa.

säger: Var kan man gå och lära sig att hacka och skära som kockarna gör? Nu håller jag på och skär av mig fingrarna varje gång jag hackar lök...

Jon Hansson säger: Hej! Tips 1: Gör inte som kockarna utan ta det lugnt och spara på fingrarna. Tips 2: Studieförbunden har matlagningskurser och restaurangakademin har endagarskurser för amatörer som du och jag. Eller gå ihop med några kompisar och fråga om inte kockisen på er stamkrog kan lära er några tricks och handgrepp. Sedan är det bara att öva som gäller.

Sofia säger: HEJ! Jag har svårt att laga mat pga att jag blir stressad och inte hinner. Har du nåt tips?

Jon Hansson säger: Hej Sofia! Sluta stressa (lätt att säga) och låt matlagningen ta den tid det tar. Håll hungern stången med grönsaker och bröd (dippa i olivolja). Finns det barn i huset är det förstås en annan femma. Använd halvfabrikat men förgyll dem lite. Gör en tomatsås till de frysta köttbullarna (tomatkross, vitlök, lök). Köp soppor på tetra och gör ett vitlöksbröd till. Gör buljong på tärning ellwr flaskfond och kläm i frysta wokgrönsaker och pasta, fräs färs med tacokryddor och mosa några avokado till en guacamole, täck ett fiskblock med en god burksoppa och låt det sköta sig självt i ugnen. Fryst och konserv är jättebra. Se bara till att krydda själv. Det blir mycket godare.

säger: Hej Jon! Läste i söndagens bilaga om en apelsinchokladkaka från Nigellas kokbok som lät jättegod. I beskrivningen stog det att man skulle röra socker och smör men i ingredienslistan fanns det inget smör med. Så jag undrar ska det vara något smör och isåfall hur mycket? Annika

Jon Hansson säger: Hej Annika! Det var illa. Har tyvärr inte boken i närheten just nu. Skicka mig ett mejl på [email protected] så ska jag försöka luska ut hur mycket smör det ska vara. Tar ett par dagar dock. Är det brådis så tippar jag att 3-4 msk smör blir okej.

Linnea säger: Hej Jon! Jag har just upptäckt den underbara kryddan ingefära! Kan du ge nåt tips som det passar till? :)

Jon Hansson säger: Hej Linnea! Använd hackad färsk tillsammans med vitlök och chili när du wokar eller riv och använd tillsammans med malen spiskummin när du gör (indiska) köttbullar. Hackad ingefära och schalottenlök är gott på ugnsstekt lax.

CrimsonAnna säger: Hej! Har du någon erfarenhet av quorn i grytor? Vill gärna laga det men jag vet inte hur länge de ska koka.

Jon Hansson säger: Hej Anna! Det behöver inte koka länge alls men se till att krydda ordentligt. Quornet smakar nästan inget alls i sig självt.

Moderator säger: Nu kommer sista frågan:

Daniel säger: Hej, jag och en tjej jag uppvaktar ska laga middag tillsammans, problemet är att vi leder av idétorka. Skulle vara snällt om du kunde komma med tips på en hyfsat lätt rätt, men som ändå är rolig att tillaga. Tack på förhand.

Jon Hansson säger: Hej Daniel! Antar att det är rätt okej om det blir lite pyssel i köket. Gör något wokat så hinner ni snacka och ha trevligt medan ni hackar. Fräs lax i kuber för sig och woka till exempel morötter, paprika, salladslök, sockerärtor, bamuskott, böngroddar i en stor stekpanna eller stekgryta (riktiga wokar funkar bara på gasspis). Krydda med finhackad vitlök, ingefära, chili som du wokar med grönsakerna och så avslutar du med soja och sesamolja när det är dags att servera. Lycka till!

Moderator säger: Tack alla som har chattat - och tack Jon Hansson för alla tips!

Jon Hansson säger: Tack för alla kul frågor! Jon