Orm – middag som inte smakar pyton

I Luleå kan man köpa orm på Ica

1 av 2 | Foto: Alf Lindbergh
Högvilt I Conny Larssons köttdisk i Luleå finns nu delikatesser som kamel, springbock, krokodil och – inte minst – skallerorm.
MAT & DRYCK

LULEÅ

Trött på falukorv?

Prova skallerorm.

Förra veckan började Ica Kvantum i Luleå sälja ormköttet till häpna kunder.

– Jättegott! Som att äta ål med kycklingkonsistens, säger Aftonbladets testätare Monica Luhr.

Skallerormarna är importerade från USA, och Conny Larsson i Ica:s köttdisk säger att man inte löper minsta risk att få giftet i sig.

– Nej huvudet är helt borta. Sedan är ormen flådd och urtagen.

Idén att köpa in udda vilt fick han när en kund frågade efter krokodilkött.

– Då sa vi på halvt skoj att vi borde ha lite orm till försäljning också.

Inte fridlysta

I disken ligger nu också krokodil, kamel, springbock, känguru, struts och skogsduva.

Men kan man äta skallerorm från USA med gott samvete?

– De är inte fridlysta, så det är samma sak som att äta till exempel björn som jagas på licens i Sverige, säger Jonas Wahlström, chef för Skansen-akvariet.

Rolf Larsson som är i affären för att handla är lite nyfiken på att prova, men Ulla Norman tar två steg tillbaka.

Än mer avskräckt blir hon när hon får syn på kilopriset - 890 kronor.

Med champinjoner

– Då köper jag hellre renfilé. Struts skulle jag kunna tänka mig, men inte krokodil och skallerorm.

Henrik Hagman på Ormbergets restaurang i Luleå har arbetat som kock i 48 år, och har tillagat ormkött förr.

Aftonbladet gav honom fria händer – resultatet blev wookad skallerorm med färska champinjoner och nudlar.

Varsågoda – recept finns här nedan!

Henrik Hagmans skallerormsragu

Foto: Alf Lindbergh
Henrik Hagman – van vid orm.

Ulrika Vallgårda