Edsbacka krog får behålla sina stjärnor

Nu har nio svenska krogar Michelinstjärnor

MAT & DRYCK

Tävlingen om Michelins krogstjärnor mellan Stockholm och Göteborg har jämnats ut. Huvudstaden leder i år bara med 5-4.

I Stockholm tappade Wedholms Fisk sin stjärna och Bon Lloc har lagts ner.

Den berömda krogguiden Guide Michelin presenterade på tisdagen sin Main Cities of Europe 2006 som i princip omfattar alla europeiska storstäder utom London och Paris. Guidens utsända ”spioner” har bedömt 1 520 hotell och 1 300 restauranger i 37 städer. I Sverige har 50 hotell och 47 restauranger har fått besök.

Edsbacka behåller särställning

Bland krogarna behåller Edsbacka Krog utanför Stockholm sin särställning genom att vara den enda svenska restaurangen med två stjärnor. Fyra Göteborgsrestauranger behöll sin stjärna (28+, Basement, Fond och Sjömagasinet) liksom fyra Stockholmsrestauranger (Fredsgatan 12, Lux Stockholm, Mistral och Operakällaren). Wedholms Fisk förlorade sin stjärna och Bon Lloc har lagts ner sedan den förra bedömningen.

Dessutom får nio svenska restauranger en Bib Gourmand-utmärkelse som betyder att det serveras bra mat till måttliga priser.

Tre stjärnor i Guide Michelin betyder att en restaurang är värd en resa i sig, två stjärnor betyder att restaurangen är värd en omväg, medan en stjärna betyder att det är en exceptionellt bra restaurang i sin kategori.

TT