”Jag äter svenska ägg råa”

Jon Hansson chattade med läsarna

MAT & DRYCK

Jon Hansson säger: Hej alla matfrågare! Någon som undrar något?

Jon

Sofia säger: Hej Jon! Jag gillar verkligen dina recept. Har du något bra förslag vad man kan bjuda på - utan att anstränga sig alltför mycket - vid en liten födelsedagsmiddag för 8-10 pers?

Jon Hansson säger: Hej Sofia! Gör en stek. Köp 1,5 kg rostbiff eller fläskkarré i bit eller lamm. Skaffa stektermometer om du inte har det så är du säker på att lyckas. Krydda steken och sätt in i 225 graders ugn men dra ner värmen till 125 grader efter några minuter och stek klart till några grader under önskad innertemperatur. Ta ut steken och låt vila 15 minuter innan du skär upp. Sedan kan du baka potatis och/eller andra rotfrukter, lök och tomater 45-60 minuter tillsammans med steken. Mycket smidigt.

Tova säger: Hej, såg att du skrev om den nya svenska whiskyn i dag. Finns det några andra whiskysorter den påminner om? Vilken är din favoritwhisky?

Jon Hansson säger: Hej Tova! Den hade en rätt egen stil men med mycket vanilj, kola och en hel del frukt som banan och äpple. Tror jag passar på att försöka utse någon som liknar den eftersom jag bara testat den en gång och inte mot några andra sorter. (Fegt, va?) Annars gillar jag rökiga sorter som många andra svenskar, till exempel Laphroaig och Ardbeg. Springbank är en mindre rökig favorit - fast tyvärr är den så himla dyr.

Magnus Sandberg sate säger: Vad tycker du om GI-metoden - är det bara hype eller finns det nån substans i det? kram

Jon Hansson säger: Hej Magnus! Uppenbarligen funkar den för många i varje fall under några år. Man vet ju inte ännu om den erbjuder livslång succé. Och det verkar ju finnas substans bakom idéerna om att hålla blodsockret och därmed godissuget på en låg stabil nivå genom att hoppa över vitt mjöl, socker och andra snabba kolhydrater. Fast fortfarande gäller väl att man inte kan stoppa i sig mer än vad man gör av med. Kör själv med springmetoden (ät vad sjutton du vill men kuta ett par mil i veckan) och det funkar hyfsat för mig.

Thomas säger: Hej Jon... Finns det någon lite mer exklusiv vegetarisk rätt man skulle kunna tillaga? ...

Jag ska bjuda en vän på mat tänkte jag och kan inte riktigt komma på något... Hon äter inte kött.....

Jon Hansson säger: Hej Thomas! Varför inte ett gäng plockrätter? Champinjonhattar med vitlökssmör/olja + hackad persilja, Kokta svartrötter och sparris med majonnäs (om hon äter ägg) eller en vinägrette på en fin olivolja och ugnsbakade rödbetor med rostade valnötter. Äter vännen ost så kan du också toppa betorna med getost och ev lite honung.

Kristian säger: Hur ser det ut på fågel/ägg sidan? Vågar du laga mat på dessa varor?

Jon Hansson säger: Hej Kristian! Verkar helt säkert bara du värmer till 70 grader. Jag äter svenska ägg råa (i majo) eftersom det inte finns någon salmonella i landet. Sedan får man väl se hur fågelflunsan utvecklar sig här men vad jag vet så ska kött från smittade fåglar vara ofarligt att äta så länga det är ordentligt upphettat.

sofia säger: Hej! Jag undrar hur det är med chili. Det sägs ju att det ska öka förbränningen, men är det bara marginellt? Måste man äta orimliga mängder chili för att förbränningen skall öka märkbart?

En annan fråga, om du är bekant med tacos al pastor, kan du då säga ifall det är möjligt att göra det hemma? Själva köttet i den är lite som kebabkött, i en likadan "rulle" som grillas och så skivar man det.. Svårt att beskriva, men jag undrar om det funkar att göra utan att man har denna kebabrestaurangutrustning. Tack!

Jon Hansson säger: Hej Sofia! Nja, vete sjutton om man kan chilibanta men jag har också hört att det ökar förbränningen - så varför inte? Många bäckar små... Och så är det ju gott. Har ärligt talat inte en susning om tacos al pastor (men det låter gott). Du kan ju testa att rulla in kryddat köttskav i folie som en smällkaramell, baka nästan klart i ugn och sedan bryna runt om i stekpanna. Testa! Kan ju inte bli värre än att det misslyckas.

sassa säger: Jag tycker att det är så himla svårt att steka färsk fisk utan att den fastnar i pannan. Vad gör jag för fel?

Jon Hansson säger: Hej Sassa! Använd teflonpanna och panera fisken. Vänd i mjöl och stek direkt eller dubbelpanera - först mjöl, sedan uppvispat ägg och till sist ströbröd (eller kokos, cornflakes eller något annat kul). Vänta också med att vända fiskbiten. De brukar lossna lättare när ytan blivit lite brynt. (Samma gäller för övrigt för kötttbullar och färsbiffar.)

Moderator säger: Nu kommer sista frågan:

MarMan säger: Hej Jon! Hur gör man en Tiramisu på bästa sätt?

Jon Hansson säger: Ciao Marman! Finns många bra varianter. Här är en som funkar: Brygg 2 dl starkt kaffe. Låt kallna och blanda med 5 cl god sprit, typ konjak. Vispa 4 äggvitor till hårt skum. Vispa fyra gulor och en dryg dl socker pösigt och vitt. Blanda gulorna med 400 g mascarpone. Blanda ner det rivna skalet av en apelsin. Vänd försiktigt ner vitorna i ägguleblandningen. Doppa 24 savoiardikex i kaffet/spriten. Varva doppade kex med äggsmeten i en form. Avsluta med ett smetlager. Ställ kallt minst 2 timmar. Sikta över kakaopulver och ät!

Moderator säger: Tack alla som har chattat - och tack Jon Hansson!

Jon Hansson säger: Hej alla och lycka till med matlagandet!