Bärs in bag - en skum grej

Aftonbladets pilsnergubbe testar hemma-puben

Foto: Ulf Höjer
Aftonbladets Göran Winbergh smakar av den nya fatölspumpen för hemmabruk. Klumpig - men visst smakar det aningen bättre än burk och flaska.
MAT & DRYCK

En ny onödig apparat för pryltokiga? Eller en smart produkt som gör gott öl godare? Både och, menar Göran Winbergh som testat ”beer-in-bag” - den nya fatölsmaskinen.

Den eleganta ölapparaten, svart och kromglänsande som en espressobryggare, lanseras av Carlsberg som räddningen för svensk bryggerinäring. Och visst kan Draught Master, som den döpts till, bli årets present till landets ölälskare. Pris: 1 600 kronor.

Idén är enkel. Du går till Systemet och köper en femliters ölbag i plast för 150 kronor. Hemma placerar du plastbehållaren i din Draught Master, drar i kranen och vips – ett fräscht fat-öl, kallt och skummande.

Apparaten är alltså både kyl- och tappanläggning. För varje glas som dricks vakumpressas det mjuka plastfatet ihop så att ölet håller sig färskt i tre veckor efter första upphällningen.

När fatet har skrumpnat tomt kastas det till plast-återvinning.

”Revolutionerande”

– Vi tror att apparaten kommer att revolutionera öldrickandet på samma sätt som kaffebryggaren gjort för kaffet och bag-in-box för vinet, säger Carlsbergs vd Stig Sunde.

Så måste väl en bryggeridirektör med våta försäljningsdrömmar uttrycka sig. Men behövs Draught Master? Och hur smakar ölet?

Fatölsmaskinen är klumpig och kommer att slåss om bänkplats med andra apparater. Risken är att nyhetens behag snabbt lägger sig och då går vi tillbaka till burkölsflaket.

Draught Master hamnar då i dammiga skrubben med bakmaskin, sodastreamer och juicepress.

Liten vinst

För ölet blir inte billigare som beer-in-bag. Men blir det godare? Jag testade fyra varianter av Carlsberg Export – från burk, från flaska, från DraughtMaster och som fatöl från krogen.

Och klara vinnare blev – de två fatölen. Ölet från flaskan och burken var lite dovare och aningen tunnare.

Men skillnaden är inte så stor att jag skulle investera i en utrymmeskrävande Draught Master.

Lång väg till ett glas öl

Foto: Ulf Höjer
Foto: Ulf Höjer
Foto: Ulf Höjer

Öl - så ska det drickas

Göran Winbergh

ARTIKELN HANDLAR OM