Surströmmingen som luktar succé

Aftonbladet testade en doftfri ostdelikatess i tub

MAT & DRYCK

Man ryser bara genom att smaka på ordet:

"Surströmmingsost".

Men den gräsliga uppfinningen är bättre än sitt rykte.

Foto: CASPER HEDBERG
Testarna Sture Bjarnelind och Karin Ahlborg.

Endera hatar man surströmming eller så älskar man den. Och tanken på att somliga inte frossar loss på jäst fisk, mandelpotatis och rå lök lämnar inte surströmmingsmaffian någon ro:

"Hur ska vi kunna lura i folk eländet utan att de märker det?"

Det senaste resultatet ser just dagens ljus. En blandning av surströmming, ostmassa, smältost av grevé, lök och dill.

En inkörsport

Anrättningen har döpts till surströmmingsost och mammor är produktutvecklarna Lena Zachrisson och Agneta Eliasson i Örnsköldsvik.

- Det här är ett sätt att bevara vår urgamla, norrländska delikatess, säger Lena Zachrisson.

-Surströmmingsosten kan vara en inkörsport till att äta riktig surströmming.

Strömmingen levereras av Röda Ulven och själva osten görs av det jämtländska bymejeriet Skärvången.

Framförallt borde ju grannarna till surströmmingsälskare bli oerhört tacksamma för produkten.

Doften är knappt förnimbar - och proffsätaren Sture Bjarnelind ser det som ett stort minus.

Premiär i april

Jag, som aldrig ätit surströmming just på grund av stanken, är tacksam.

- Just att den inte luktar gör ju att man kan äta osten var som helst, på äldreboenden exempelvis, där det är svårt att servera surströmming, säger Lena Zachrisson.

Första torsdagen i april kommer osten att finnas ute i handeln. Vårens skörd är gjord på förra årets strömming och därför är tillgången begränsad.

- Vi kör ut två ton. Men det blir mer till hösten när årets strömming är klar.

Så tyckte testarna

Fler märkligheter att ha på mackan

Foto: CASPER HEDBERG
Foto: CASPER HEDBERG
Foto: CASPER HEDBERG
Foto: CASPER HEDBERG

Karin Ahlborg