Färskpotatisen dröjer

Snö och kyla försenar vårsådden

MAT & DRYCK

Svensk färskpotatis och sallad kan bli både dyrt och svårt att få tag på till sommarens middagsbord. Snö och kyla försenar vårsådden.

– Som bonde ligger man nu i startgroparna för vårbruket, men för dagen ser det inte ut att kunna starta de närmaste två veckorna, säger Bengt Persson, vice ordförande i LRF Skåne.

Han är också lantbrukare med matpotatis, spannmål och sockerbetor på 160 hektar norr om Helsingborg.

Skåne först

Skånes bönder är oftast först i gång med vårbruket, följda av kollegorna i Västra Götaland någon vecka senare och de runt Mälardalen efter ytterligare två–tre veckor. Längst i norr ligger starten normalt två månader senare.

I år kan den snöiga våren försena arbetet över hela landet. Bengt Persson gissar att vårbruket i Skåne kommer i gång veckan efter påsk mot normalt runt månadsskiftet mars–april.

Snön skyddar

Sträng kyla och snö under vintern har däremot ingen betydelse, säger han. Tvärtom skyddas till exempel höstsådd raps av ett snötäcke. För att de grödor som ska sås nu under våren också ska ge bra skörd i höst krävs att den fortsatta växtsäsongen blir precis lagom varm och blöt.

Men primörer som färskpotatis, isbergssallad och morötter kommer hur som helst senare i jorden vilket troligen betyder lägre skörd. Potatisen får också kortare tid på sig att växa fram till skörden vid pingst, som är årets första stora konsumtionshelg av färskpotatis.

– Vi kan få jättebrist på färskpotatis om det förhållandevis vackra vintervädret slår om till en kall och regngrå vår. Det går inte att säga i dag och har egentligen inte med det sena vårbruket att göra, säger Bengt Persson.

Den matpotatis han själv ska sätta ska dock inte vara klar för tallriken förrän i höst.

Britt Ledberg/TT