”Bara märka med ursprungsland – tydligen inte tillräckligt”

Läsarna om mat, ekonomi och långa transporter

MAT & DRYCK

Att transportera vår mat över halva jordklotet låter vansinnigt. Men när det lönar sig ekonomiskt, blir det en verklighet.

Aftonbladets nätläsare skriver om konsumentmakt, matpriser och kvalitet.

tycker att man ska fundera över vilken värld som vi vill lämna över till våra barn: ”Fem kronor hit eller dit. Vi har faktiskt ett ansvar. Man kan ju inte gå runt och hoppas att någon annan...”

Lilla loppan: ”När ska det gå upp för oss alla att det går inte att ha det så här! Vad vill vi med vår framtid egentligen!? Inga pengar i världen hjälper den dagen vi har tömt planeten på allt ätbart och förstört jordmåner... Vi måste tänka om”.

Sebbe: ”Är det detta politiker och företagare kallar för hållbar utveckling och värnande om miljö! Att frakta varor jorden runt för att få låga priser. Då kan man verkligen bli rädd för hur framtiden kommer att se ut. När ska människan inse att man inte kan köpa tillbaks den natur man förstör”.

Betalar för kvalitet

Många läsare skriver att det är viktigt att prioritera kvalitet framför pris när de handlar. Att det är viktigt att stödja lokala producenter.

Anna Frostemark sätter miljön i främst: ”Har vi ingen frisk luft att andas spelar inte mycket annat roll. Att bara märka med ursprungsland är tydligen inte tillräckligt, önskar då en ny märkning som kan peka på närproducerade produkter, från start till affär”.

Fredrik: ”Det är viktigt att maten är så lokal som möjligt eftersom Sverige är ett av dem få länder som har hyfsat bra lagstiftning som styr villkoren och miljön runt produktionen av maten. Betalar också gärna lite mer för sådan matkvalitet som man kan lita på.

Linus: ”Saker man äter bör man inte vara snål med, man ska inte köpa saker efter priset, utan kvalitén!”

Dubbelmoral

Flera läsare skriver om att det är en sak att säga att man vill köpa kvalitet, men när vi står inför ett val, väljer vi ofta det billigare alternativet.

Ärlig: ”Helt otroligt!! Svenska folket säger en sak och gör något annat. Ett vanligt utryck är: Jag betalar hellre lite extra bara det är svenskt! Verkligheten är att i affären tittar man bara efter priset”.

Svenne: ”Vad säger det om Svenska producenter att det är billigare att frakta mat över halva klotet? Att det är för dyrt helt enkelt. Jag som konsument väljer, och allt som oftast väljer jag det billigare. Detta lyssnar våra butiker på, de säljer det vi vill ha och vi vill inte har dyra produkter!”

Köp inte billigt

Snorpan som arbetar i butik skriver att det är ganska uppenbart att de allra flesta gärna åsidosätter sina högt ställda krav på kvalitet när det kommer till pris: ”Det är fortfarande efterfrågan som styr produktionen, om ni vill se bättre kvalitet på maten när ni handlar – köp inte billigt!”

Producenter och handlare

Några läsare skriver att en del av ansvaret ligger på producenterna och handlarna.

surgubben: ”Jag litar inte ett dugg vare sig på kravmärkning eller de svenska böndernas moraliska förträfflighet. Under fasaden finns alltid stora ekonomiska intressen”.

Joel: Det är handelskedjorna som gör att svensk mat är så dyr. [...] Handelskedjorna till exempel pressar ned lönsamheten för svenska bönder samtidigt som de skor sig på böndernas miljöarbete”.

Info på all mat

Läsarna skriver om att även om man vill vara med och påverka kvaliteten på maten så är det inte så lätt när matkassan är liten.

Fattig arbetare: ”Har man råd att handla kravmärkt är det lätt prioritera, har man råd så gör nog många det. En familj måste ha matpengar som räcker en hel månad tyvär”.

MARE skriver att hon inte har något val. Att hon måste prioritera: ”Jag är ensamstående med barn. Har inte råd att köpa kvalitetsmatvaror. Bara de mättar så är det bra.

hellohello: ”Tittar konstant efter extrapriser. Har inte råd med obegränsad matbudget, men det går att välja bort det värsta och prioritera. Därför måste info finnas på all mat!”

Läs hela artikelserien:

Birgitta Wilén