Matjätten nobbar Malins kycklingar

Köper sin kyckling i Thailand – 1800 mil bort

1 av 3 | Foto: Mats Strand/AP
STRÄNGARE HYGIENKRAV På Spennarps gård, bara två mil från Findus anläggning i Helsingborg, föder Malin Stiernstedt-Larsson och henes man upp 630 000 kycklingar om året. Ändå väljer Findus att köpa sina kycklingar från Thailand. Det är dyrare för Malin att föda upp sina kycklingar än för hennes thailändska kollegor. – Vi har högre kostnader för löner, för byggnaderna och strängare hygienkrav för att undvika salmonella och fågelinfluensa, säger Malin.
MAT & DRYCK

Billig kyckling som transporterats 1800 mil.

Eller svensk kyckling som föds upp ett stenkast bort.

För Findus är svaret klart.

- Maten skulle bli dyrare om vi använde svensk kyckling, säger Inger Larsson på Findus.

Här i centrala Helsingborg packar Findus sin kycklingwok.

Kycklingen till färdigmaten kommer från Thailand, drygt 1800 mil bort.

Bara två mil från Findusfabriken står Malin Stiernstedt-Larsson i ett hav av små kycklingar på Spennarps gård.

Hon och maken Erik föder upp 630000 kycklingar per år och ibland oroas de av hur det ska gå med tanke på den billiga importkycklingen.

- Det är lite skrämmande att maten transporteras så långt och det är klart att det kan bli tufft för oss om importen ökar.

Det gör den.

Skrämda av fågelinfluensan

I Sydeuropa har fågelinfluensan skrämt iväg kunderna och producenterna skyndar sig att dumpa sin kyckling i Sverige.

För här räds vi varken bröstfiléerna eller klubborna.

Det beror förstås på att vi i ryggmärgen känner att kyckling är tryggt.

Svensk kyckling, alltså, som till nästan 100 procent hålls inomhus för att inte smittas av vilda fåglar.

Och med den tryggheten följer också en marknad för kyckling från annat håll.

Från Thailand till exempel, ett av de länder som drabbats värst av fågelinfluensan.

Den inhemska konsumtionen har sjunkit kraftigt efter utbrotten och flera länder som tidigare importerade kyckling därifrån har nu bannlyst fågelköttet.

Till Sverige importerar vi den thailändska kycklingen, men bara färdigkokt.

Säkerheten hos svenska kycklinguppfödare är rigorös.

Innan jag och fotografen Mats Strand får titta in i kycklingstallet måste vi fylla i en hälsodeklaration, desinficera händerna och ta på oss skyddsoverall.

Inne i det ena av två stall trippar 90000 kycklingar omkring. De är 16 dagar gamla och har redan levt halva sitt liv.

Malin varnar oss innan vi går in.

- De kommer nog att bli rädda för er, de brukar bli det för främmande personer.

För Malin, som sköter dem, är de inte rädda.

Halva priset i Thailand

Spennarps gård får ut 6,70 kronor per kilo slaktfärdig kyckling.

- Det blir ungefär 11 kronor per fågel.

Kycklinguppfödaren i Thailand får hälften så mycket för sin kyckling.

Det blir lönsamt eftersom byggnaderna för kycklinguppfödning i Thailand är obefintliga eller mycket enkla och lönen för en thailändsk arbetare ligger runt 600 kronor per månad.

Det gör den importerade kycklingen för billig för Findus att motstå.

- Vi måste hålla nere kostnaderna där vi kan, säger Inger Larsson, kvalitetsansvarig på Findus.

Hur mycket dyrare en påse kycklingwok, som nu kostar cirka 30 kronor, skulle bli med svensk kyckling vill Findus inte säga.

"Vi är nöjda med kvaliteten"

- Det skulle blir en bra bit dyrare i alla fall. Men det är inte bara på grund av priset. Vi är väldigt nöjda med kvaliteten på det kycklingkött vi köper, säger Inger Larsson.

Medan den thailändska kycklingen transporteras kokt och fryst i 35 dygn, hinner Malin Stiernstedt-Larsson föda upp och skicka 90 000 kycklingar till slakt tio mil bort, i Kristianstad. De hinner till och med hamna i butiken, färdigförpackade och prydda med Malins bild och telefonnummer.

- Ja, det händer att folk som köpt vår kyckling ringer och berömmer den, säger Malin lite generat.

Kycklingindustrin är en av de mest globala. Amerika, Brasilien och Thailand är de ledande länderna med Kina jagande tätt inpå.

Från USA får ingen kyckling importeras till EU eftersom amerikanerna desinficerar sitt kycklingkött i klorin.

Men vi importerar mycket kyckling från Thailand och Brasilien. En hel del kommer hit via Tyskland och Holland.

Av det märker konsumenten knappt något.

Den packas om och den som är slängd i att läsa EU-stämplar kan bara notera var kycklingen senast kommer ifrån, inte varifrån den ursprungligen är.

Fettet förstörs fast det är fryst

Hur mår egentligen mat som skickas kors och tvärs över jorden?

Foto: Andreas Enbuske
Magnus Svensson.

Läs hela artikelserien:

Karin Ahlborg