”Bara den som har råd kan äta bra mat numera”

Karin Ahlborg chattade med läsarna

MAT & DRYCK
Karin Ahlborg.

Karin Ahlborg säger: Hej! Nu kan vi börja chattet!

Sara säger: Det är med förskräckelse jag läser dina artiklar. Hur kan det löna sig att skicka maten över halva jordklotet? Var ligger felet, tror du?

Karin Ahlborg säger: Enligt Naturskyddsföreningen är det transporterna som är alldeles för billiga som gör det lönsamt att skicka runt maten.

lisis säger: Finns det några matproducenter som märker sina varor ordentligt? man vill ju veta vad man äter!

Karin Ahlborg säger: Såvitt jag vet är det inte någon som talar om hur maten transporterats. Det räcker ju inte att tala om ursprunget.

Aron säger: Det är ju skandalöst att det inte står på förpackningen att kycklingen är från Thailand, med fågelinfluensan och allt! vad kan man göra, som konsument?

Karin Ahlborg säger: Eftersom ursprungsmärkningen på den typen av mat är frivillig är det bara om konsumenter kräver det som det kan bli en ändring.

säger: skulle du köpa kött hos lågpriskedjor som lidl och willys?

Karin Ahlborg säger: Ja, det kan jag absolut göra om det är ordentligt märkt så att jag vet vad jag köper.

gunde säger: Varför i hela friden köper ett svenskt bolag kycklingar från thailand när det finns svenska? är det för att det är billigare?

Karin Ahlborg säger: Jäpp, money talks

sassa säger: Men vad kan man göra då? Visst, vägra handla - men mer? Ringa upp dem och skälla? Hjälper det?

Karin Ahlborg säger: Jag vet att det redan nu börjar diskuteras i olika företag att bättra på sin märkning - för att konsumenterna kräver bättre märkning. Så visst lönar det sig att höra av sig till producenterna.

noppe säger: Vad är det värsta du har sett under dina matreportageresor?

Karin Ahlborg säger: Det värsta exemplet på hur mat åker är naturligtvis den norska torsken som reser tur och retur till Kina.

säger: vad är det bästa du sett under dina matresor? från hamburgekocken Putte

Karin Ahlborg säger: Hmmm? Nä, det vet jag inte.

kicki säger: vad köper du själv för mat? något tips om man vill handla miljövänligt och så?

Karin Ahlborg säger: Eftersom jag är fyrabarnsmamma och jobbar heltid så gör jag som de flesta och rusar in på Ica eller Coop efter jobbet och handlar. Jag tycker att bra mat med hög kvalitet ska finnas i våra vanliga butiker.

Tuva säger: Börjar inte tillgången på bra mat att bli en verklig klassfråga? Jag tycker att det är skandalöst.

Karin Ahlborg säger: Jo, jag håller med. Någon sa till mig under jobbet med artikelserien att det är den som kan och har råd som kan äta bra mat numera.

Stina säger: varför är maten så mycket billigare på andra sidan jordklotet? Går det inte att producera svensk mat billigare?

Karin Ahlborg säger: Mja, lönelägena i Kina och Thailand är fruktansvärt låga. omkring 700 kronor per månad. Sån't kan vi förstås inte matcha i Sverige.

säger: Har du verkligen varit i Thailand och tittat på produktionen? Anders CPF

Karin Ahlborg säger: Nej, det har jag inte och det vet jag inte var du har fått ifrån?

säger: Var får Du 700 kronor i månadslön för en Thalaändare i från? Bernt

Karin Ahlborg säger: Den siffran har jag ifrån Thailands officiella ekonomiska statistik.

linda säger: Blir du aldrig avskräckt från att äta kött eller färdigmat, jag menar med tanke på allt du ser? Hur ska man egentligen veta vad som är bra mat?

Karin Ahlborg säger: Jag kan bli äcklad av mat, det finns så många konstigheter som stoppas i vår mat så ibland tappar jag aptiten. Vad som är bra mat är ju olika för olika personer, beroende på om man fokuserar på uppfödning, transporter, hälsa, vikt eller etik. Så det finns inget enkelt svar på den frågan.

säger: Om du inte har varit i Thailand och sett produktionen förstår jag varför du skriver som du gör,det finns ingen säkrare kyckling. Anders CPF

Karin Ahlborg säger: Eftersom du importerar kyckling från Thailand förstår jag att du tycker det. Men jag har - som jag skrev i mailet till dig - inte påstått någonting om kycklingproduktionen i Thailand. Jag har konstaterat att landet är hårt drabbat av fågelinfluensan.

sofia säger: Jättebra artiklar. Man blir ju skrämd när man inser hur det funkar. Är Sverige generellt sett ett bra matland, tycker du? Med bra råvaror? Det känns som om vi inbillar oss det.

Karin Ahlborg säger: Vi har kanonfina råvaror i Sverige. Inte allt men mycket. Sedan finns det ju en emotionell dimension av mat och många tycker att mat som man vet var den kommer från smakar bättre.

Moderator säger: Nu kommer sista frågan:

säger: Putte säger: har ni gjort någon provpanel ang lightprodukter, t ex vanlig falukorv vs. lightkorv, ja - lite olika produkter ställda mot varandra, vad som används i lighprodukter osv...

Karin Ahlborg säger: Nej, vi har inte gjort något sådant test än. Tack för tipset! Och tack alla som har chattat! Hejdå!

Moderator säger: Tack Karin Ahlborg!

Läs hela artikelserien: