Dekorera mera!

Bara fantasin sätter gränsen i tårtverkstan

Foto: Jan Danielsson
Intresset avgör Medlemmarna i tårtklubben betalar ett självkostnadspris för material – sedan utbyter man tips och idéer. Det enda som krävs för att vara med är ett intresse för att spritsa och modellera.
MAT & DRYCK

Lite fingerfärdighet, lite flärd – och en hel del gemenskap.

På Tårtklubbens träffar lär sig medlemmarna den ädla konsten att dekorera tårtor.

Tårtklubben Järfälla träffas i ett eldorado av chokladblommor, sockerkristyr och guldfärgat tårtpapper. Platsen är Sophia Carlssons källare, där hon också driver sitt företag Dekorera mera. Tårtdekoration är vad hon brinner för, både privat och professionellt. Träffarna med Tårtklubben ligger någonstans mittemellan. Det kostar inget att vara med, det enda som krävs är ett stort intresse för att spritsa, modellera och gjuta i choklad.

Fler tårtklubbar

Företeelsen har ”smittat av sig” och finns numera bland annat i Höganäs, Uppsala och Sollentuna. Medlemmarna betalar ett självkostnadspris för materialet de jobbar med för kvällen, sen utbyter man tips och idéer – och fikar såklart.

– Vi provsmakar inte, vi kvalitetstestar. Det är en helt annan kaloriräkning, skämtar Sophia Carlsson.

Denna gång får deltagarna lära sig att gjuta chokladhjärtan. De är i form av klubbor, men tekniken går att applicera på alla slags former. Små påsar med brun och vit choklad åker fram, men även ovanligare sorter som rosa och röd.

Annat än köptårta

Medan chokladen smälts småpratas det kring bordet. Marie Wahlgren delar med sig av

semesterminnen från smekmånaden på Filippinerna. Men hon berättar inte om hotellet, maten eller vädret. Hon talar istället om en speciell kristyr som hon stötte på där.

För Marie väcktes tårtintresset så sent som förra sommaren, när hon skulle bestämma sig för bröllopstårta.

– Alla sorter jag testade smakade köptårta, så jag sa i ett svagt ögonblick ”då gör jag det själv”, säger Marie Wahlgren.

Kan planera i en månad

Hon kom då i kontakt med Sophia, som hjälpte henne att hitta de rätta verktygen. Resultatet blev en kritvit skapelse dekorerad med murgröneblad och röda rosor, i enlighet med Maries gotländska ursprung. Sedan dess har det blivit många fler.

– Det som är roligt med tårtor är hela tillverkningskedjan. Jag kan gå i en månad och planera en tårta, sen får man vara kreativ och skapa och till sist får man se reaktionerna. Responsen är verkligen betalningen, säger Marie.

Tårtintresset har gjort att hon aktivt söker upp nya uppdrag i bekantskapskretsen. En kollega fick i julas en smörgåstårta i form av en gran, med girlanger av räkor.

– När man väl börjat tänka i de här banorna så ser man hur många möjligheter det finns att göra roliga saker.

Näst på tur är en kollegas ettåring som ska få en tårta i form av ett slott.

Gör en marsipanros - precis som proffsen

Bli tårtproffs du också!

Sofia Larsson