Korken i taket - nu skålar vi i skumpa

Champagne- försäljningen stiger som en nyårsraket

1 av 2 | Foto: Kai Rehn
Skål Anna och Andreas Wilsander tar gärna ett glas champagne. Här firar de vårens ankomst med Gula änkan och jordgubbar. "Hellre skumpa än öl och vin när man träffar kompisar", säger Anna.
MAT & DRYCK

Det bubblar i Sverige. Av ädlaste champagne.

Skumpa är trend.

I slott och koja.

I frack och jeans.

Ingen vet riktigt hur det gick till, men plötsligt bara satt den där: champagnekorken i var mans tak.

- Intresset för drycken har exploderat i Sverige, ja, till och med fransmännen är förvånade över utvecklingen här uppe, säger Richard Juhlin, svensken som blivit en världsprofil på just bubbel och skrivit ett antal böcker i ämnet.

Sakta men stadigt trängs klassiker som öl och rödtjut bakåt vid bardiskarna. Istället glimmar champagne i glasen.

Champagnebarer

- De första champagnebarerna har också öppnat, bland annat på NK i Stockholm, så visst har svensken ändrat sina vanor, säger Jan Netterberg, konsult i branschen.

Systembolagets skumpasiffror pekar rakt upp som en riktig nyårsraket. Försäljningen de tre första månaderna 2006 överstiger motsvarande period förra året med upp till 10000 liter per månad.

Varför just nu? En bättre-tider-effekt? Eller alla-vill-vi-festa-som-Paris Hilton?

- Visst, där har du några av skälen. Plus att människor har upptäckt hur bra champagne funkar som måltidsdryck, säger Jan Netterberg.

När passar skumpa absolut inte?

- Till desserten. Syran i champagnen och sötman i till exempel choklad är ingen lyckad kombination. Gränsen går vid jordgubbar.

"Hellre skumpa än öl"

Med just de röda primörerna i en skål på bordet sitter inredaren Anna Wilsander, 29, och maken Andreas, 32, och smuttar på varsitt glas "Gula änkan". De firar vårens ankomst till Jönköping.

- Champagne är ljuvligt. Hellre ett glas skumpa än öl och vin när man träffar kompisar, säger Anna.

lTypisk tjejdryck?

- Absolut inte, säger Andreas.

- En riktig karl uppskattar ett gott bubbel, allt oftare ser man hur killar på krogen beställer in champagne istället för ett helrör vodka.

Ebba von Essen