”Ett friskt vitt vin är gott som fördrink”

Vinexperten Camilla Settlin chattade med läsarna

MAT & DRYCK
Camilla Settlin.

Camilla Settlin säger: Hej, nu är jag på plats!

lisa säger: Hej! Vilket tycker du är bästa köpet bland de röda nya vinerna, i 70-kronorsklassen?

Camilla Settlin säger: Bland aprilnyheterna så var Rye Mill shiraz cabernet sauvignon från Australien (68 kr) riktigt trevligt. Och är du villig att lägga på några tior så bör du köpa Masi Passo Doble malbec corvina från Italien för 99 kr. Annars är t ex Briccotondo Barbera från Piemonte i Italien är bra för 69 kr, kom för några månader sedan.

Sofia säger: Jag letar efter ett gott vitt vin att ha som fördrink på en middag vid Valborg. Vi kommer att ha lite tilltugg, främst små snittar med olika skaldjursröror. Något tips?

Camilla Settlin säger: Som fördrink är det gott och aptitretande med friska vita viner. Ett gott vin från Chablis är t ex Petit Chablis (5585, 99 kr) eller än hellre Chablis Domaine de la Boissonneuse för 139 kronor. Vill du ha ett billigare alternativ så är t ex Domaine Pré Baron Sauvignon Blanc från Loire mycket gott för 79 kr.

ninni säger: Vad avgör priset på ett vin? Är dyra viner alltid finare än andra?

Camilla Settlin säger: Om ett vin är dyrt så finns det oftast en anledning som t ex att skördeuttaget är mycket lågt, produktionskostnader i både vingård och vineri är höga, eller lagringstiderna långa osv. Det ligger ofta ett gediget hantverk bakom en flaska vin, framförallt om den är dyr, så visst hänger pris och kvalitet ihop. Sedan är förstås efterfrågan och utbud en viktig variabel i prissättningen.

SVAMPEN säger: Hej. Jag vill ha en åldrad Alsace, T-Pinogris eller G-traminer som är smakrik men inte sötsliskig. Hur bär jag mig åt då? Pengar är inget problem...

Camilla Settlin säger: Ring Systembolagets kundtjänst på 020-858500 och hör vad de har för äldre årgångar i lager. Ett bra alternativ är annars att gå på Vinordic i Stockholm nästa vecka (torsdag är konsumentdag) för att prova ett gäng viner hos landets olika importörer, och därigenom sedan beställa vin från aktuell importör via Systembolaget.

pejar säger: Finns det ett vin som passar till både grillat kött o fisk??

Camilla Settlin säger: Blir lite knepigt att hitta ett perfekt vin med tanke på skillnaden i smakstyrka rätterna emellan. Det beror självklart också på vilka tillbehör som serveras till kött respektive fisk. Hur som helst, om du vill ha rött vin så ta ett med mjuk strävhet i medelfyllig/lätt stil (kanske är det ljust kött?) och vill du ha vitt vin så bör du servera ett med riklig fruktkoncentration.

säger: Hej! Tacksam för förslag till röda viner under 100 till paté och ostbuffé. Även förslag till vitt för de som inte dricker rött.

Bengt

Camilla Settlin säger: Oj många smaker, vet inte vilka ostar som är med men prova gärna det italienska vinet Campolieti Ripasso för 80 kr eller spanska Torres Coronas Tempranillo. Goda vita viner är italienska Casal di Serra eller Fetzer Valley Oaks Chardonnay från USA.

Ludwig säger: Vad är skillnaden mellan Sauterns och Tokaj-viner? Typ av vin, druvsorter, klassificering samt övriga skillnader/likheter mellan områderna?

Camilla Settlin säger: Kortfattat svar får det bli. I Sauternes använder man framförallt druvan semillon till sina söta viner, som ofta angrips av ädelröta (botrytis cinerea). I Tokaj använder man mestadels druvorna furmint och harslevelü, ädelröta även där. Vad gäller klassificering så benämner man Tokajivinerna i olika klasser, som utgår från restsötman i vinet, olika puttonyos (2-6) men även andra benämningar som essencia (riktigt sött) och szamorodni osv. I Sauternes är det olika Cru som gäller ... Du får läsa mer i böcker eller på nätet då det är kort om tid just i detta forum. Hoppas detta hjälpte dig lite iallafall :)

Moderator säger: Nu kommer sista frågan:

säger: Hej Camilla, oavsett nyheter,prisklass, vilket är i din mening systembolagets mest prisvärda rödvin som kan drickas nu?

Camilla Settlin säger: Svår fråga. Men gott att dricka är t ex Marchese Antinori Riserva från Toscana, eller varför inte Brolio från Barone Ricasoli ...

Moderator säger: Tack alla som har chattat - och tack Camilla Settlin!

Camilla Settlin säger: Tack å hej /Camilla