Med näsa för bönor

Efter vinprovning – nu kommer kaffeprovning

MAT & DRYCK

Vi luktar. Sörplar. Och spottar ut.

Nej, det är inte vin i glasen.

Följ med på Sveriges största kaffeprovning.

Foto: Börje Thuresson
Doften först Testledaren Richard Juhlin använder sin känsliga näsa för att känna in kaffets aromer.

Kaffe är världens näst största exportvara, efter olja. En svart dryck som ingen pratar om. Men nu ska det bli ändring. Våra kära bönor ska omhuldas och analyseras, ungefär som vinet.

Kaffeprovning har varit ett tämligen okänt begrepp i Sverige, men nu håller det på att hända saker. På mässor och restauranger runtom i landet planeras särskilda provningar av bönor och kaffesorter.

Aftonbladet Mat & Vin, övrig fackmedia och storkrögarna är självklart på plats när Sveriges största kaffeprovning anordnas på Grappe i Stockholm.

Det känns lite märkligt att sitta i en berömd vinkällare och smutta på sex höga glas med olika kaffesorter.

Kaffe som kaffe, det är väl ingen skillnad, tänker jag.

Vinexperten Richard Juhlin, för dagen inlånad som kaffeprovare, erkänner att han själv burit på samma fördomar om bönorna.

– Fina restauranger överträffar varandra med gourmetmat, levande ljus, blommor, exklusiva vinlistor... men hur är det med kaffet, egentligen? Det borde vara en självklarhet att värna alla små detaljer, säger Richard Juhlin.

Först ska det doftas

Innan Juhlin talat till punkt fylls våra glas med rykande hett, väldoftande bryggkaffe.

– Gå från höger till vänster, dofta på alla sorter. Sedan kan ni börja om med ettan, eller hoppa fram och tillbaka, säger testledaren.

Ju mer jag hoppar mellan glasen, desto mer villrådig blir jag. Jag tar större och större klunkar, låter drycken liksom rulla i munnen. Hmm, finns det verkligen hundratals aromer i detta?

Juhlin uppmanar oss att dra in dofterna djupare i näsan. Han säger att det doftar olika på olika platser i näsan. Sedan säger han att vi ska blunda, att det underlättar om man kommer in i ett eget mentalt rum.

Kunskapen liten i Sverige

Kaffetåren, och speciellt då bryggkaffet, har fått ett uppsving i Sverige. Men fortfarande har vi mer kunskap om vin och druvor än om kaffe och bönor.

Kaffegurun Giovanni Masturzo vill naturligtvis dra sitt strå till stacken för ökad kaffekultur.

– Det krävs 8 000 kaffebönor för att rosta 1 kilo. Många glömmer att tillsluta paketet efteråt. På en kvart är hälften av alla aromer puts väck. Men vinet, det är man alltid noga med, säger Giovanni.

Kaffeprovningen lider mot sitt slut. Allt sörplande har gjort mig tvärpigg, men också lite kunnigare.

Tycker mig kunna identifiera vissa dofter. Och smaken... Var det inte lite blåbär och krusbär i bönorna från Etiopien?

Så rankades kaffesorterna

Foto: Niclas Hammatström

Så ordnar du din egen provsmakning

Foto: Börje Thuresson

Tomas Sjöman