Så gör du smarriga smørrebrød!

När vi svenskar festar på smörgåstårta tar våra danska grannar något betydligt mindre — men desto fler.

MAT & DRYCK

— Minst tre smørrebrød per person ska det vara, säger bröd- och påläggsdronningen Ida Davidsen och bjuder på sina dejligste recept.

Foto: Börje Thuresson
Adam Sisbye och Ida Davidsen.

Namn: Ida Davidsen.

Ålder: 68. ”Pension? Bah, de får bära ut mig från krogen med fötterna först.”

Yrke: Smørrebrødskock.

Bor: Köpenhamn.

Bakgrund: Davidsens har varit en institution i Köpenhamn sedan restaurangen startades 1888 av vinhandlaren Oskar D. Barnbarnet Ida och maken Adam Sisbye lämnar nu över till sonen Oscar i köket och dottern Mia som ”sitter på kassaskåpet”. Det är inte alldeles lätt att äta på restaurangen, det finns över 200 olika smørrebrød att välja på!

Aktuell: Har just avverkat årets svenska gästspel på Pontus in the Green house i Stockholm.

Smørrebrødsfavorit: Du puttrar fett från en flæskesteg tillsammans med timjan och tärnat äpple. Låt svalna och bred på mörkt rågbröd. Lägg på kokt nypotatis, strö över gräslök, salta och peppra. Men ni svenskar brukar tycka bäst om den med panerad rödspätta.

Smørrebrødsdryck: ”Öl och snaps. Min favoritsnaps kommer från Bornholm. En fantastisk brunfärgad lite söt dryck men receptet är hemligt.”

Brandmandens natmad

Pyntet rødspættefilet

Jungfruns vårkänslor

Røget ål og røræg

Jon Hansson