"Prata och laga mat samtidigt är svårt"

Tv-kocken Niklas Ekstedt chattade med läsarna

MAT & DRYCK

Niklas Ekstedt säger: Hej! Nu är jag på plats!

Moderator säger: Då börjar vi!

Lena säger: Hej Niklas! Tröttnar du aldrig på att laga mat?

Niklas Ekstedt säger: Nej, det gör jag inte! Det kommer så mycket nya saker hela tiden.

säger: Hej! Om du skulle laga till en riktigt mumsig vegan-middag, vad skulle det bli då? - Undrar Vego-Karin

Niklas Ekstedt säger: Det godaste är att följa säsongens råvaror. Nu skulle jag ta sparris, kronärtskockor, snart kommer färskpotatisen. Jag gillar inte sojabiffar och konstgjort kött.

Magnus säger: Hej! Jag tycker efterrätter är knepigt. Vad passar efter grillat kött och sallad?

Niklas Ekstedt säger: På sommaren är det alltid gott med melon. Den går bra att grilla, inte vattenmelonen, men nätmelon och honungsmelon.

pixus säger: Har du något tips om hur man lyckas med omeletter? Mina blir bara äggröra...

Niklas Ekstedt säger: Skillnaden mellan äggröra och omelett är att man har vatten i omeletten, inte mjölk.

Jag blandar ägg, vatten och salt och låter det stelna i pannan, sedan lägger jag toppingen ovanpå. Jag vänder inte på omeletten, det är då den brukar gå sönder.

Anna säger: Väljer du själv vilka rätter du ska laga i tv? Tycker du alla smakar gott?

Niklas Ekstedt säger: Ja, jag väljer alla rätter själv. Men jag är lite styrd av råvarorna, de ska kunna gå att få tag på i hela landet.

tjena säger: hur grillar man bäst en oxfile

Niklas Ekstedt säger: Det bästa är att stycka ut den i små medaljonger och bara ge den färg i grillen. Sedan steka klart i ugnen till mittentemperaturen 55 grader. Sedan låta den vila i 20 minuter.

säger: Om du skulle hjälpa mig med maten till min 5-åriga dotters kalas....vad skulle det bli då? Hälsningar Jenny

Niklas Ekstedt säger: En tjockpannkaka tror jag, fast med lite extra grönsaker i.

Lenita säger: Hej Niklas! Kotletter är alltid billigt och bra,men jag kan bara steka dom eller grilla dom. Har du någon bra idé vad man kan göra. Något barnvänligt och som är lätt att laga och som naturligtvis smakar gott?

Gillar dina recept som du har och du är en riktigt trevlig prick i rutan.

Kramar //Lenita

Niklas Ekstedt säger: Strimla köttet och gör en asiatisk gryta. Det brukar barn gilla.

Lena säger: Vilken är din egen favoritmiddag?

Niklas Ekstedt säger: Jag gillar libanesisk mat till vardagen. Men ska det vara lite mer festligt så tycker jag om sydeuropeisk mat, baskiskt eller katalanskt är bäst.

säger: Om man ska göra något med getost? Vad rekommenderar du då? undrar Skruttan

Niklas Ekstedt säger: Gratinera. Just nu är det gott med fänkål. Gratinera den med getost och ha lite honung på slutet.

Pierre säger: Hur lyckas man med maränger?

Niklas Ekstedt säger: Det gäller att vispa äggvitan och sockret så att det blir så fast att man kan vända bunken uppochner. Det ska vara en ganska glansig smet. I stället för spritspåse brukar jag använda en sked som jag doppar i vatten, och klickar upp smeten på bakplåtspapper.

säger: hej niklas har du bra tips på mexicansk mat som man kan tillreda till grillningen i sommar.?.tack för dina bra program .micke i sthlm

Niklas Ekstedt säger: Mexicanskt är inte min starka sida. Men det är väl alltid gott att grilla lite kött och äta med tortillas och en god tomatsås.

säger: Hej Niklas!! Kan du tipsa om någon bra kokbok/tidning där recepten är lätt lagade?

Niklas Ekstedt säger: Det finns en tidning som heter Laga lätt som ges ut av Allt om mat.

hejsan säger: kan du ge exempel på billig och god studentmat? helst nyttig

Niklas Ekstedt säger: Studenter brukar gilla nudlar, men oftast bara koka dem. Gå till en asiatisk butik och köp limeblad, citrongräs, någon god paste, det finns massor, och krydda nudlarna.

säger: Vad är det sämsta med att laga mat i tv? Det svåraste?

Niklas Ekstedt säger: Män brukar ju inte vara bra på att göra två saker samtidigt. Prata och laga mat samtidigt är svårt.

Anna säger: Tack för ett mycket bra och inspirerande program! Blir hungrig när man ser dig laga mat! Vad äter du helst om du går på restaurang?

Niklas Ekstedt säger: Det spelar inte så stor roll. Det är kul att testa nya krogar och nya saker. Gärna modern mat när jag går ut och äter.

Playa säger: Tjena mannen, de e så att jag tränar mycket och när jag kommer hem så orkar jag inte kanske laga något som tar långt tid, har du några råd till något som går snabbt att laga men även är hälsorikt????

Niklas Ekstedt säger: Jag tycker det finns väldigt många goda bönor och gryn att köpa. Dem kan man lägga i vatten i förväg, så tar det inte så lång tid att koka. Det finns många sorter som är jättegoda och inte alls tråkiga som bruna bönor t ex.

Martini Munter säger: Jag undrar om det stämmer att man skall ha socker i marinad för att få köttet saftigt och mört?

Niklas Ekstedt säger: Ja det stämmer. Använd gärna farinsocker eller brunt socker, det ger köttet djupare smak.

Lenita säger: Hej! Om man vill ha en söt redning på en Kinainspirerad mat vad använder man då?Jag brukar ta soya och göra redning på den, men jag tycker inte att det blir lika bra iallafall. Den man får på restaurang är ju söt och en bra konsistens. Har du något tips?

Niklas Ekstedt säger: Det finns hundratals olika sojasorter, på restauranger har de ofta en speciellt utvald sort. Fråga i en asiatisk butik.

Men reder gör man inte med soja, då får man ta rismjöl eller majzena.

Moderator säger: Nu kommer den sista frågan.

Hallon säger: ..jag älskar hallon, vad är ditt bästa recept med hallon?

Niklas Ekstedt säger: Hallon och lakrits är min favorit. Det påminner om fifty-fifty-klubborna man fick när man var liten. Mosa socker och ät med lakritsglass!

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta. Tack Niklas och tack alla ni som ställt frågor!

Niklas Ekstedt säger: Nu måste jag tillbaks till spisen. Tack alla matvänner!