Välj ett gott lätt rödvin till pizzan

Vinexperten Camilla Settlin chattade med läsarna

MAT & DRYCK
Camilla Settlin.

Camilla Settlin säger: Hej, nu är jag på plats!

Vino Tinto säger: Hej Camilla!

Tänkte bara fråga om ett tips för kvällen. Jag ska flambera oxfilé och ha hasselbacks potatis till det och undrar om du vet något bra lådvin att dricka till det? Om inte på låda så kanske någon bra på flaska?

Tack så länge!

Camilla Settlin säger: Vill du ha boxvin så prova gärna Réserve de la Condamine från sydvästra Frankrike (12804, 216 kr). Det finns även på flaska om du så önskar :)

iris säger: Hej! Blev bjuden på vin chaud (tror jag det heter) i Frankrike en kall dag. Nu känns det som om varmt vin vore helt rätt... Så hur gör man? Och vilket vin passar?

Camilla Settlin säger: Jag vet ärligt talat inte riktigt hur man gör vin chaud, men tror man slänger i lite socker och citronskivor eller nåt i den stilen. Hur som helst så borde det passa allra bäst med ett smakrikt, fruktigt rött vin när man gör sin egen vin chaud. Ta t ex South Atlantic Shiraz/Cabernet på box från Sydafrika.

Kicki säger: Hej Camilla! Mina föräldrar gillar ett rött vin som heter bin 555, jag är sjuk hemma och de har varit så snälla å köpt medicin och mat till mig så jag skulle vilja överraska med nått nytt vin till dem sen. har du något bra råd på ett vin i samma smak

karaktär som den?

Camilla Settlin säger: Köp ett annat shirazvin från Australien tycker jag, Peter Lehmann The Barossa Shiraz är ett gott alternativ och kostar drygt tjugo kronor mer än Bin 555. Nummer 16381, 119 kr.

Anders säger: Hej! Jag ska på middag där det bjuds fläskfilé med senapssås. Vilket vin ska jag ta med mig? Det får kosta runt 80 kr, lite upp eller ner spelar ingen större roll.

Camilla Settlin säger: Oj svårt, det beror lite på vilken typ av senap som används, är den söt eller inte ... hur som helst, ett gott vin är iallafall Lindemans Bin 50 Shiraz från Australien för 70 kr, eller Graham Beck Shiraz-Cabernet Sauvignon från Sydafrika för 73 kr.

Lisa säger: Hej! Jag har hört att det ska finnas viner som påminner om Amarone-viner, men kostar mellan 100 och 150 kr. Kan du tipsa om några? Skulle vara kul att testa.

Camilla Settlin säger: Det kanske är Ripassoviner du tänker på, man jäser nämligen de vinerna med druvskal från tillverkningen av Amaroneviner just för att ge större koncentration. Prova gärna i Castei Ripasso för 113 kr, varunr 22409. Gott!

Marcus säger: Kan du rekomendera några bra viner till lamm??

Camilla Settlin säger: Goda viner till lammkött är t ex Bonterra Cabernet Sauvignon från USA (6710, 125 kr) eller Brolio från Toscana i Italien (2705, 96 kr).

Åsa säger: Hej hej! jag brukar alltid bli supernöjd med era vinrekommendationer - tack för goda råd! Nu ska vi laga vinkokta blåmusslor och jag undrar vad vi ska dricka till. Förutom musslor är det ju då vitvin, grädde, fänkål, vitlök, lök och persilja.

Camilla Settlin säger: Vad roligt, tack så mycket! Vi skulle gärna dricka Chablis Deomaine de la Boissonneuse från Frankrike (5624, 136 kr) eller i billigare prisläge Kimmeridgien Bourgogne (5521, 87 kr).

Portfolieu säger: Hej Camilla! Jag undrar om det går att spara de flesta viner (oöppnade) under lång tid utan att de blir dåliga eller om det bara går med viner som normalt kan lagras?

Camilla Settlin säger: Det går att spara de flesta viner i 1-2 år om de får ligga svalt och mörkt, även de som är tillverkade för direktkonsumtion om vi säger så. Sedan är ju förstås vinets kvalitet avgörande i mångt och mycket.

Jogan säger: Vad för vin rekomenderar du till en pizza? tänkte ha en italiensk afton med flickvännen ikväll.

Camilla Settlin säger: Välj ett gott rött i lite lättare stil, gärna från Italien ... t ex Briccotondo Barbera (6773, 67 kr) från Piemonte.

Ola säger: Hej Camilla! Har du något tips på en prisvärd Bourgogne från Côtes de Nuits, som går att dricka nu. Gärna Grand cru. Trevlig helg!

Camilla Settlin säger: Tyvärr dåligt med det, ring gärna butiken på Regeringsgatan i Stockholm för att lyssna vad de har i sina gömmor, så kan du beställa därifrån om inte annat!

Simon säger: Tänkte bjuda på fisk i saffranssås till helgen. Tips på vin till?

Camilla Settlin säger: Köp det vita vinet Pierre Sparr Pinot Gris Réserve från Alsace (2190, 125 kr), välgjort och gott.

Moderator säger: Då tar vi den sista frågan till Camilla Settlin för den här gången. Tack Camilla och alla som chattat!

Christian_Mysa säger: Hej, camilla. Har middag ikväll, första hemlagade middagen med min nya flickvän. Det blir entrecote som huvudrätt, med klyftpotatis, en ganska enkel förätt, en soppa jag själv gör, på potatis och kött osv. Vill hellst ha ett lite mer exklusivt vin, eller om du har något perfekt förslag. Tjejen kan mer om viner än mig så nu hoppas jag på ett schysst svar! kram

Camilla Settlin säger: Ett riktigt gott vin, framförallt till din huvudrätt, är Masi Grandarella Appassimento från Veneto i Italien (32444, 194 kr). Lycka till!

Camilla Settlin säger: Tack för den här gången, trevlig helg!