Svampfrossa

Carl Jan Granqvist plockar ut favoriter

Foto: Kai Rehn
Näsa för läckerheter Nu är det fullt med härliga svampar i skogen. Treåriga Vera älskar att nosa rätt på kantareller och karljohan.
MAT & DRYCK

GRYTHYTTAN

Salut för höstens läckraste primörer! Spännande att jaga, gudabenådade på tallriken.

Det handlar förstås om svamp.

Här intill får ni fyra unika recept – skapade exklusivt för Aftonbladet av kökscheferna på Grythyttans Gästgivaregård.

Carl Jan Granqvist.

Smörstekta kantareller och gräddstuvad karljohan är klassiker på våra matbord.

– Sedan brukar skaparfantasin ta slut, säger matprofessorn Carl Jan Granqvist, 60.

Han efterlyser mer experimentlusta med svamp i svenska kök, hemma och på krogen.

Grythyttans Gästgivaregård, tidigare ägd av just Carl Jan Granqvist, antog utmaningen: ge oss nya svamp-recept.

Köksmästarna Lillemor Edlund och Erik Nilsson dundrar igång. Fräser och mixar, bakar in och karamelliserar.

”Var kreativa”

Så är menyn färdig att servera. Sex helt nya rätter – från getostgratinerad svamptoast till chokladglass med karamelliserade kantareller.

–?På min ära ett vackert bord! utbrister matprofessorn inför åsynen av dekorationerna, knubbiga små karljohanhattar som tittar upp ur vildvinsrankor och rönnbär.

Vad ska alla svampälskare tänka särskilt på?

– Att ta för sig ur naturen och våga släppa loss kreativiteten. Råvaran är fantastisk – och billig. Så fyll tallriken med svamp istället för att bara använda den som garnityr.

Dryck?

– Svamp och vin är ett lyckat äktenskap. Och gärna champagne till entretoasten, säger Carl Jan Granqvist.

Här är 4 unika svamprecept

Getostgratinerad svamptoast

Djärvt nytänk.

Karljohansvamp-buljong

Perfekt höstmål.

Svamp och pepparstekt tonfisk med jordärtskockscreme, lingonsoja och syltad svamp.

Spännande.

Chokladglass med kantareller

Himmelskt

De tre stora

1. Kantarell

2. Trattkantarell

3. Karljohan

Ebba von Essen