Prisfest på Systemet

Vin från 39 kr flaskan

Foto: Peter Kjellerås
Mycket smak för pengarna -Imponerande, det var flera bra viner till fyndpris, säger Johan Edström, trefaldig svensk sommeliermästare, och hans sambo sommeliern Lotta Lindskog. För Aftonbladet testar de ratade reaviner.
MAT & DRYCK

39 kronor för en flaska vin - på Systembolaget.

Nu säljs överblivna flaskor till riktiga vrakpriser.

Ett av dem får fem plus av Aftonbladets experter.

Nystartade Vinfynda säljer ratade och utgångna viner via Systembolagets beställningstjänst. Flaskorna är köpta billigt från vinimportörernas restlager och många av priserna är 30 procent lägre än de ordinarie.

- Leverantörerna vill bli av med flaskorna, kanske för att de köpt in för stora lager eller för att flaskan gjorts om, säger vd Mark Majzner.

Slutsålda

De två billigaste vinerna är redan slutsålda men företaget lovar att byta ut sortimentet varje månad. Just nu finns tolv olika sorter, bland annat från Italien, Spanien och Australien. Det enda kruxet är att du måste köpa en hel låda med minst sex eller tolv buteljer.

-Vi skulle förlora på att sälja dem styckvis, säger Mark Majzner.

Flera av vinerna har tidigare recenserats av Aftonbladets vinexperter. Chat Chardonnay (2003) beskrevs då som "ett bra alternativ till mingelpartyt. Billigt och publikt med trevlig fruktighet. "Slutbetyget blev fyra plus.

"Följer reglerna"

Åkessons mousserande Amadeus däremot, som fyndstämplas av Vinfynda, fick bara ett plus.

Enligt Systembolagets presschef Björn Rydberg finns inget samarbete med Vinfynda.

- Vi följer bara de regler som finns kring beställningar. Om folk vill ha något som inte finns i sortimentet så beställer vi hem det.

Hela vintestet:

Annsofie Näslund