Husman godast – om kidsen får välja

Barn älskar den traditionella svenska maten

Foto: Mats Strand
Favoritkäk Anders7, Anton, 11 och Axel 7 gillar att få korv och makaroner till middag. Däremot skippar de helst couscoussalladen som mamma Helen äter - och fiskrätter. "Fiskbullar är urk", säger Anton.
MAT & DRYCK

Sverige må ha berikats med mat från all världens hörn, men om barnen får bestämma är det mest svensk husmanskost som gäller.

Bara tre invandrade rätter finns med på tio-i-topplistan.

– Barn är traditionalister, säger Magnus Frisk på Coop Sverige.

En ny undersökning från Coop i samarbete med KF visar att de gamla barnrättsklassikerna fortfarande går hem.

Husmanskost, och tidigt införda internationella influenser som pizza och tacos, är vad som ska serveras om barnen får bestämma.

– Barn är traditionalister när det gäller matvanor. Något som till stor del beror på föräldrarna. Undersökningen visar att föräldrarna är en stor inspirationskälla när det gäller matvanor, säger Magnus Frisk.

Äter olika

Hemma hos familjen Appelkvist har matbordet precis dukats till middag. Anton, 11, Anders, 7, och Axel, 7, låter sig väl smaka av listans sjätte plats - korv och makaroner. Mamma Helen äter couscoussallad.

–- Jag trodde innan jag fick barn att jag skulle kunna påverka deras matvanor, men det spelar ingen roll vad jag gör. Därför äter vi inte alltid samma mat. Men det är inte alltid jag lagar två rätter, äter vi musselsoppa så är det vad som gäller, säger Helen Appelkvist.

Gillar inte fisk

Spaghetti, lasagne och pizza är killarnas favoriträtter, men Anton har också en lite ovanligare älsklingsrätt.

– Jag gillar rökt rådjursstek. Och schnitzel! Men skolans lasagne är bäst.

Inga fiskrätter har tagit sig in på tio i topp-listan. Det är inget som förvånar barnen i den här familjen.

– Fiskpinnar är gott, men fiskbullar är urk, säger Anton.

– Jag gillar oftast inte fisk, säger Anders och rynkar på näsan.

Pizza går hem i norr

Undersökningen visar att matvanorna inte är helt lika över hela Sverige. Pannkakor är något som barnen i Stockholm äter något mindre av än barn i övriga landet. Likaså är pizza en större favorit hos unga i Norrland.

Emma Löfgren

ARTIKELN HANDLAR OM