"Hela världen är full av fantastiska viner"

Vinexperten Ulrika Karlsson chattade med läsarna

MAT & DRYCK

Moderator säger: Välkomna! Nu börjar chatten med vinexperten Ulrika Karlsson.

Sofi säger: Hej! Vi ska laga en fisksoppa med musslor, lax och räkor, med fänkål, lök, vitt vin, vitlök och grädde. Skulle gärna vilja ha tips på ett bra vitt vin som passar till men inte är för dyrt - en halv flaska ska ner i soppan så då är det bra om det inte kostar för mycket! Kanske runt 70 kr?

Ulrika Karlsson säger: Vad sägs om Casal di Serra från italienska Marche. Priset är 79 kr.

Hanna säger: Hej. Jag ska bjuda på lammfärsbiffar, och en av gästerna dricker inte rödvin. Finns det något vitt som kan fungera, eller får man dricka något annat än vin till?

Och vi som dricker rödvin, kan du tipsa om någon god sort som passar?

Ulrika Karlsson säger: Prova med ett smakrikt vitt vin i form av Raimat Chardonnay. Priset är 69 kr. På den röda sidan serverar vi gärna Briccotondo Barbera för 67 kr.

corro säger: De flesta vinexperter är ju män, tror du att mäns och kvinnors smak skiljer sig åt på något generellt sett, eller är det mer individuellt vilka vin man föredrar?

Ulrika Karlsson säger: Vissa säger att kvinnor har ett mer utvecklat smak och doftsinne vilket jag är osäker om det stämmer. Jag tror att det är individuellt och hur mycket man provar.

challe säger: Hej Ulrika! Det blir en enkel pastarätt med tomatsås, fetaost och oliver ikväll, men jag skulle vilja ha en flaska rödvin till. Har du tips på något gott som inte är alltför dyrt?

Ulrika Karlsson säger: Jag har precis varit på besök hos spanska Raimat och tycker du skall satsa på Raimat Abadia för 68 kr till kvällens pasta.

Emelie säger: Hej! Kan du rekommendera ett gott rött "pratvin" dvs ett vin som man dricker utan tilltugg.

Ulrika Karlsson säger: Prova med Footsteps Merlot från Australien. Enkelt och inte alltför fylligt. Med andra ord lättdrucket.

rush säger: Vad bjuder man på om man vill impa på en vacker kvinna med ganska bra vinkoll? Tänke svänga ihopa en ostbricka som ackompanjemang men frågan är vilket vin det ska kretsa runt? Priset är av mindre betydelse.

Vad skulle du själv falla för?

Ulrika Karlsson säger: Jag skulle rekommendera Brolo di Campofiorin för 145 kronor. Mulligt och smakrikt - gott till hårdostar.

Maya säger: Hur framställs Amarone-vinerna?

Ulrika Karlsson säger: Amarone görs av torkade druvor. Traditionellt torkade på halmmattor. Druvorna är klassiska italienska sorter i form av corvina, molinara och rondinella. Volymen vätska i de torkade druvorna blir mindre och sockerhalten högre i jämförelse. Slutprodukten blir dels med högre alkoholhalt och tydligare restsötma.

nightshadow säger: Varifrån i världen kommer det enligt dig ansedda som bästa vinet?

Ulrika Karlsson säger: Mycket svårt att säga. Jag är extremt förtjust i maffiga shirazviner från Barossa i Australien. Syrah från franska Côte Rotie är urläckra. Och vem kan motstå en lagrad årgångschampagne av bättre snitt ... Hela världen är full av fantastiska viner och det skulle vara orättvist att bara välja ett.

corro säger: Min kompis har ingen som helst känsla för vin, förutom öl dricker han bara kir. Har du något tips om något lättdrucket sällskapsvin som kan introducera honom till drickande med stil?

Ulrika Karlsson säger: Prova med en halvtorr champagne - brukar vara populärt även hos den ovane vindrickaren. Ett fräscht rieslingvin från Tyskland skulle också kunna passa. Kloster Eberbach Riesling Spätlese är ett förslag.

Uffe säger: Som älskare av indisk och asiatisk mat tycker jag att det svårt att hitta något gott att dricka till maten - det blir allt för ofta vatten eller ett ljust öl. Har du förslag på vin, vitt eller rött spelar ju ingen roll men något som matchar alla kryddor.

Ulrika Karlsson säger: Just den typen av mat är riktigt svårt att matcha med vin. Hettan i kryddorna gör att vinet blir både eldigt och urvattnat. Prova med något mjukt rött vin utan alltför tydlig syra. Enklast är att kolla direkt på ditt Systembolag.

lis säger: Hej! Vad skall jag ha för vin till desserten jag skall bjuda på ikväll? Den består av glass, bär och mörk choklad. Mvh Lis

Ulrika Karlsson säger: Prova med Hafner Beerenauslese Cuvée 2004 (nr 4233, 84 kr) från Österrike.

Mimmi säger: Hej, jag undrar vad du skulle rekommendera för vin till en gulaschgryta samt vilken typ av portvin man bör bjuda på om man serverar en ostbricka med lite smakstarkare ostar.

Ulrika Karlsson säger: Taylor's 10 Years Tawny (nr 8081, 214) är ett mjukt och härligt portvin. Kräver dock smakrika ostar - gärna blåmögelostar.

Till grytan serverar ni Rosemount Estate Shiraz (nr 6398, 87) från Australien.

Pauillac säger: Hej Ulrika !

Vad vet du om den schweiziska druvan Cornalin och dess viner ?

Ulrika Karlsson säger: Jag känner tyvärr inte till druvan men du skulle kunna ringa Systembolagets kundtjänst. Om de inte känner till den så brukar de kunna ta reda på en hel del fakta på annat håll.

nathalie säger: hej jag ska laga min första middag åt min pojkvän... jag hade tänkt bjuda på pasta med skaldjurssås..vilket vin rekommenderar du?

Ulrika Karlsson säger: Graham Beck Chardonnay Viognier (nr 15515, 67 kr) från Sydafrika är ett bra alternativ. Smakrikt i en fetare stil.

mats säger: jag skulle vilja ha tips på två prisvärda champagner

Ulrika Karlsson säger: André Clouet Grande Réserve (nr 7686, 232 kr) och Delamotte Cuvée Operakällaren Blanc de Blancs (nr 7722, 281 kr) är våra rekommendationer.

Ölkillen säger: Varför bör jag välja vin framför öl till maten?

Ulrika Karlsson säger: Det behöver du inte alls göra - det är helt och hållet en smaksak. Ett gott och smakrikt öl från något mindre bryggeri är långt ifrån något sämre alternativ.

Peter säger: Hej Ulrika, vad för vin skulle passa bra till grillad kyckling med basilika och parmesan? Till det bir det en italiensk typ av potatissallad. Jag kan tänka mig lite exklusivare vin. :-)

Ulrika Karlsson säger: Ett av mina favoritviner i den här prisklassen är Chablis Domaine de la Boissonneuse (nr 5624, 136 kr). Det skulle kunna passa!

Uffe säger: Hej vinexpert, jag har fått en flaska Labouré-roi Bourgogne Rouge, vad passar till det ?

Ulrika Karlsson säger: Det är ett lätt och ganska saftigt vin. Prova till fräscha kycklingrätter eller kalv. Skulle även kunna funka till smakrik pasta med fläskkött.

Moderator säger: Då tar vi sista frågan till Ulrika för den här gången. Tack alla som chattat!

Erika säger: Vi ska äta oxfile ikväll, vilket rödvin rekomenderar du till det??

Ulrika Karlsson säger: Brolio 2004 (nr 2705, 96 kr) blir ett klockrent alternativ.

Ulrika Karlsson säger: Tack för idag - härligt med så många vinfrågor inför helgen.